Lag & Upphovsrätt
EU röstar ja till ny omstridd upphovsrättslag
EU-parlamentet röstade i dag ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Det innebär att det senast 2021 inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier och att företag som Google och Facebook ska betala ersättning när de använder material från medier.
I dag röstade EU-parlamentet ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Förslaget har varit omdiskuterat och väckt protester runt om i Europa. Men många har också förordat att parlamentet skulle rösta ja, bland annat 750 kulturskapare.
Det är framför allt två artiklar i förslaget som har diskuterats starkt, artikel 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att företag som Google och Facebook ska betala ”skälig och proportionell ersättning” till medier när deras material delas vidare på plattformarna.
Artikel 13 handlar om att de digitala plattformarna är ansvariga för att upphovsrättskyddad material inte laddas upp, såsom till exempel bilder. Kritikerna menar att detta inskränker friheten på internet.
Memes och gif:ar fortsatt tillåtna
Delningar där bara en kort del av en nyhetsartikel visas omfattas inte av direktivet, och kommer därför även i fortsättningen att kunna dyka upp i webbflöden från Google News eller i samband med att en artikel delas via Facebook, förutsatt att snuttarna är ”väldigt korta”.
Även så kallade memes och gif:ar omfattas inte av direktivet, och ska även i fortsättningen vara delningsbara på onlineplattformarna.
”Det är ett dåligt beslut”
En majoritet av Sveriges EU-parlamentariker har i förväg meddelat att de skulle rösta nej. Flera av dem är i dag besvikna:
”Det är ett dåligt beslut för innovation i den digitala världen. Den så kallade länkskatten och uppladdningsfiltret kommer sakta ned hela internet. Det gör verkligen internet till kabel-tv”, skriver Fredrick Federley (C), i ett mejl till SVT.
”Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett fritt och öppet internet”, skriver Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.
”Det har varit en hård debatt”
Men förespråkarna är positiva till den nya lagen.
– Nu ser vi fram emot schyssta villkor att förhandla utifrån på den digitala marknaden. Det har varit en hård debatt, men där politikerna i EU har uttryckt en tydlig vilja att stärka upphovspersonernas rättigheter och möjligheter att försörja sig, säger Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund i ett uttalande.
Omröstningen i Strasbourg slutade 348 ja mot 274 nej, med 36 ledamöter som avstod.
Det nya lagen börjar gälla senast 2021.