Fotografer

Årets bild 2018: Christoffer Hjalmarsson blir Årets fotograf

I år fick Christoffer Hjalmarsson ta emot utmärkelsen Årets fotograf, bland annat för bilder om rohingyer som tvingas fly Burma.

Expressen-fotografen Christoffer Hjalmarsson blir Årets fotograf, där juryn framhåller hans förmåga att komma nära i tunga ämnesval. ”Det är svårt att klampa in på en plats där människor har mist anhöriga. Då måste jag närma mig dem som människa i första hand, inte som fotograf” har Christoffer tidigare sagt till Kamera & Bild.

2015 utsågs hans bild av striderna vid Majdantorget i Ukraina till Årets bild. I år fick Christoffer Hjalmarsson även ta emot den fina utmärkelsen Årets fotograf. Kamera Bild har tidigare intervjuat Christoffer om hans arbete på olika platser i världen:

– Bildjournalistik handlar om människorna du möter, inte om att göra estetiskt fina bilder. En för kreativt vacker bild kan bli som ett hinder för vad du vill säga med bilden. Enkelheten är det viktigaste för att lyckas väcka uppmärksamhet inom bildjournalistiken, sa Christoffer Hjalmarsson till Kamera Bild 2015.

I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats från sina hem på grund av förföljelse och övergrepp. I augusti tog den senaste våldsvågen fart som hittills gjort att över 600 000 människor, mestadels barn, flytt över gränsen till grannlandet Bangladesh. Amnesty International likställer Burmas behandling av rohingyerna med apartheid.

”Många bilder jag aldrig har tagit”

Att möta människor innebär samtidigt att du som fotograf måste försöka skapa personliga relationer, något som Christoffer har stor erfarenhet av.

– Det är svårt att klampa in på en plats där människor har mist anhöriga. Då måste jag närma mig dem som människa i första hand, inte som fotograf. Det är många bilder jag aldrig har tagit, vilket samtidigt har gett mig bra relationer med personerna jag mött.

Utmattade och frusna anländer flera av barnen till stranden i Bangladesh, där de får vänta på besked om vad som ska hända med dem nu. I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma.

”Agerar med intimitet och respekt”

Hans sätt att närma sig människor är också något som årets jury lyfter fram i motiveringen till att Christoffer Hjalmarsson blir Årets fotograf:

”Fotografen har tagit tid på sig och agerar sedan med intimitet och respekt. Han litar på vad han ser och låter objektet göra bilden. Han har en utvecklad förmåga att komma nära i tunga ämnesval, men utan att den egna närvaron påverkar bilderna. Motiven är alltid huvudpersonen.”

Christoffer vinner även förstapriser för Nyhetsbild i utlandet och Bildreportage i utlandet, vilket han gör med bilder som skildrar hur rohingyas flyr förtrycket och våldet i Burma. Han får också ett tredjepris i kategorin Porträtt.

I år var det den 76:e upplagan av Årets bild, som arrangeras av Pressfotografernas Klubb (PFK).