Lag & Upphovsrätt
Fotografering på en badstrand – därför är det tillåtet
Nu är det semestertider med sol och bad. Men är det okej att ta med sig kameran till stranden för att fotografera människor som badar? Kamera & Bild ger dig svaret.
Kanske är du sugen på att göra en ”Martin Parr” i sommar? Dokumentera livet på stranden medan människor smetar solkräm över sina kroppar, tar ett dopp i det blå eller springer bort till kiosken för att köpa glass – iförda endast bikini eller badshorts.
Skulle det gå? ”Gatufotografera” på en badstrand? Är det ens tillåtet?
Främmande människor. Naken hud. Känslig kombination instämmer nog många i – åtminstone i Sverige.
Men ja, det är tillåtet.
Fritt fram på offentlig plats
Badstränder i Sverige är i de allra flesta fall offentliga platser, åtminstone kommunala badplatser. Och när ett område är en offentlig plats är det också fritt fram för dig att fotografera vad och vem som helst – nästan alltid.
Nu är i och för sig en kommunal strandremsa inte per automatik en offentlig plats, såsom gator och torg, men kommuner bestämmer oftast att så ska vara fallet.
Är det däremot en badplats som ligger på privat mark, även om den är öppen för allmänheten, då kan den som har bestämmanderätten över området ställa vissa krav för att du ska få vistas på platsen. Ett sådant kan vara att du är förbjuden att fotografera. Men om det inte finns några skyltar som tydligt informerar om detta, eller att du på annat sätt blir upplyst om förbudet – då är det förstås svårt för dig att känna till det och det borde vara fritt fram att fotografera.
Jag skriver ”borde” eftersom en privat ägare avgör vad som är tillåtet och sannolikt också snabbt kan ändra förutsättningarna.
Alkohol, hundar och fyrverkerier
Kommuner kan förstås även de ställa krav, vilket de också gör i så kallade lokala ordningsföreskrifter. I sådana kan du till exempel läsa om regler kring alkohol, hundar och fyrverkerier, men inte att det skulle vara förbjudet att fotografera.
På offentlig plats är det tillåtet att fotografera – det är grundprincipen. Och eftersom kommuner jämställer nästan alla sina badplatser med en offentlig plats, är det också fullt möjligt att genomföra ett fotoprojekt à la Martin Parr – även i Sverige.
Kränkande fotografering, olaga integritetsintrång och GDPR är dock lagar som du kan behöva ta hänsyn till. På vilka sätt läser du mer om i vår artikel ”Får jag fotografera människor på en badstrand?”.
Läs även
-
”Får jag fotografera byggnader?”
-
”Får jag marknadsföra mina bilder utan samtycken från de avbildade?”
-
”Får jag fotografera vid en olycksplats?”
-
GDPR: Så påverkas fotografer av den nya lagen
-
Kränkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf
-
Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram
-
Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar