Fotonyhet
”Fotografihistorier” – ny bok och gratis föreläsningar på Zoom
Den nya boken ”Fotografihistorier” ger en unik överblick över svensk fotohistoria, från 1839 fram till i dag. 16 olika skribenter medverkar i boken, och under hösten och våren håller flera av dem gratis föreläsningar kring bokens innehåll – öppna för alla att ta del av.
För två år sedan kunde Kamera Bild rapportera om att en ny bok om fotohistoria var på gång.
– Tanken är att ge en introduktion till fotografins historia i Sverige. Den ska vara så pass lättillgänglig att du kan läsa den även om du aldrig tidigare läst något om fotografi, sa då bokens redaktör Anna Näslund Dahlgren, som är professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.
Nu är den här: ”Fotografihistorier”, utgiven på förlaget Natur Kultur med forskningsanslag från Vitterhetsakademien. Innehållet ger en unik överblick över svensk fotohistoria, från 1839 fram till i dag, och berör en mängd olika områden inom fotografi: såsom konst, reklam, mode, vetenskap och press. Även olika fototekniker tas upp, både inom det analoga och digitala, och dessutom finns det kulturhistoriska perspektivet med i boken.
Texterna har skrivits av 16 olika skribenter, med kunskaper inom olika akademiska områden.
– Det är särskilt roligt att vi har lyckats samla så många från det svenska fotofältet i en och samma bok. ”Fotografihistorier” är baserad på skribenternas samlade forskning från de senast 40 åren, vår sammanlagda forskningstid är över 300 år. Den här boken hade aldrig kunnat skrivas av en person, säger redaktören Anna Näslund Dahlgren i en presentation av boken.
Gratis föreläsningar om fotohistoria
För den som är intresserad av svensk fotohistoria, finns det även möjlighet att ta del av 24 gratis föreläsningar som bygger på innehållet i ”Fotografihistorier”. Det är Fotoskolan STHLM i samarbete med bokens författare som bjuder in till detta, med start den 6 september klockan 18.00. Allt sker digitalt via Zoom, och föreläsningarna är helt kostnadsfria samt öppna för alla att ta del av. Vissa föreläsningar kommer även att ske på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Fotografi är samtidens viktigaste media. Fotografins historia och utveckling har pågått oavbrutet sedan 1839. Genom boken ”Fotografihistorier” så beskrivs den svenska fotohistorien på ett delvis nytt och intressant sätt. I föreläsningsserien som bygger på boken vill vi ge alla intresserade en möjlighet att lära sig mer om den svenska fotografins historia, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan STHLM.
Först ut att föreläsa är Anna Näslund Dahlgren, som kommer att prata om när fotografins historia startar i Sverige och vilken relation fotografin i Sverige har till det internationella fotofältet.
Läs även
-
Ny bok om svensk fotohistoria på gång: ”Ska vara bredare”
-
Fotohistoria: Fotografins kvinnor – en bortglömd yrkesgrupp
-
Fotohistoria: Lennart Nilsson – från press till vetenskap
-
Fotohistoria: Med kameran på fjärran och sällsamma vägar
-
Fotohistoria: Kameror & svensk fotoindustri
-
Fotohistoria: De flygande fotograferna
-
Fotohistoria: Luftseglarna och världen från ovan
-
Fotoskolan STHLM – där morgondagens proffs formas
-
Tre fotografer på Fotoskolan STHLM: ”Har en hög nivå”
-
Tre bildbehandlare på Fotoskolan STHLM: ”Hjärnan går i 250”