ASTROFOTO
Fototips: Missa inte Geminidernas meteorregn torsdag kväll
Nu på torsdag 14 december kan du passa på att fånga meterorregnet Geminiderna på bild när det når sitt maximum.
Än en gång är det dags för ett magnifikt meteorregn! Kanske kollade du in Perseiderna i augusti eller Orioniderna som vi tipsade om i oktober – och nu är det dags igen för Geminiderna att än en gång visa sig på himlen när Jorden rör sig genom de rester som asteroiden 3200 Phaethon lämnat efter sig under sin tidigare färd genom solsystemet.
I år är det gynnsamma förhållanden då månen inte stör sikten med sitt ljus, och med en teoretisk möjlighet på upp till 150 meteorer per timme som rör sig med en hastighet på omkring 35 km/s. I praktiken innebär detta snarare runt en geminid varannan minut. Detta gör att dessa kan synas som långa ljusstarka svansar som gör sig bra på bild om man exponerar under flera sekunder.
Själva meteorregnet går att se under några dagar både innan och efter själva maximum, vilket innebär att även 13:e och 15:e december är bra dagar att hålla koll på den mörka himlen.
Så ser du Geminiderna
Att se själva meteorerna när de visar sig som fallande stjärnor på himlen är lätt – om inte molnen kommer och stör. Geminiderna går att se efter mörkrets inträde, det är ingen speciell tid under fredagskvällen, mer än att det måste vara mörkt och molnfritt. Klä dig varmt titta rakt upp (eller lägg dig ned på rygg) så kommer du upptäcka hur de rör sig över himlen och varifrån – det som kallas för Geminidernas radiant.
Radianten för Geminiderna visas på stjärnkartan (synlig åt öster), men du ska alltså inte titta direkt på denna, då upplevs meteorerna kortare – ett tips som många använder sig av är att titta 45 grader över horisonten och 45 grader från radianten. Men när ditt mörkerseende anpassat sig till omgivningen så kommer du att se meteorerna.
Så fotograferar du Geminiderna
Genom att rikta kameran mot radianten, mot de områden där du ser geminider, så är det bara att ställa in kameran på långtidsexponering (flera sekunder) och exponera gång på gång tills de fastnar på bild. Ställ in bländaren på full öppning (lägsta f-värdet, ju lägre värde desto bättre, som exempelvis f/2,8, f/1,8 osv). Testa olika ISO-värden beroende på valt f-värde.
Använd stativ eller ställ din kamera på marken så den står stadigt. Använd manuell fokus och se till ställa in kamerans fokus på något som är långt borta (exempelvis en stjärna, månen, eller gatlykta/mast långt borta) för att få rätt fokus.
När du ändå är ute och fotograferar Geminiderna – passa även på att hålla utkik efter norrsken – kolla exempelvis in dessa 8 snabba tips för bättre norrskensbilder, och håll utkik i gruppen Norrsken på Facebook för att se om andra lyckas fånga det på bild.
Se även till att ladda batterierna, gärna flera, och förvara dessa varmt i jackans innerficka så håller de längre. Missa heller inte att klä dig varmt – man blir lätt frusen om man står stilla på samma plats – och framförallt om man lägger sig på rygg för att se meteorregnet.
Fler fototips hittar du här nedanför.
Läs mer: Astrofoto
-
Elin Skantz fångade både bolid och norrsken på samma bild
-
Göran Strands proffstips för att fotografera stjärnhimlen
-
Fotografera meteorregnet Orioniderna i helgen
-
Astrofotografering – tre enkla tips för nybörjaren
-
8 snabba tips för bättre norrskensbilder
-
Skola: Så fotar du i mörker – Bästa mobilerna för natt & norrsken