Utställning
Fotoutställning för människor utan syn
Tre dövblinda personer har lärt sig att fotografera. I höst visar de sina bilder, som med hjälp av modern teknik inte bara kan ses – utan även kännas med händerna.
Den 24 oktober öppnar Sveriges första fotoutställning som är tillgänglig för både seende och synskadade människor. Utställningen är ett resultat av ett treårigt projekt med namnet Taktil foto, där tre personer med dövblindhet har fått lära sig att fotografera.
Inom projektet har det också utvecklats en metod som gör det möjligt att visa foton både visuellt och taktilt – där du med dina händer kan känna vad bilden föreställer.
"Ingen omöjlighet"
Rolf Eriksson är helt blind och hörselskadad, och en av de som lärt sig att fotografera.
– Att fotografera när man inget kan se är ingen omöjlighet. Svårigheten är att veta om jag fått med det jag vill ha på fotografiet, säger han.
Graciela Gonzalo-Sundström är döv och synskadad. Hon har tunnelseende, ser suddigt och har svårt att se färger. Hon tycker att hon har utvecklats mycket i projektet.
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med hantverk. I dag ångrar jag att jag inte ägnade mig mer åt mina intressen när jag hade bättre syn. Nu använder jag mitt minne och min känsla och andra sinnen i det jag gör, säger Graciela.
Lever i en drömvärld
Den tredje fotografen är Göran Rydberg som är född helt döv. Vid 40 års ålder började han få synfels-inskränkning.
– När jag var liten såg jag som alla andra. Nu lever vänster öga i en drömvärld, medan höger ögat ser lite grann – suddigt.
Han har sedan barnsben varit intresserad av foto och fick sin första kamera redan som tolvåring. Att vara med i projektet tycker han är utvecklande.
Mycket bilder i samhället
Projektledare och initiativtagare till Taktil foto är fotografen Truls Nord.
– Det enorma kulturutbud som finns i samhället bygger mycket på bild och ljudintryck, för personer som har en kombinerad nedsatt syn och hörselförmåga är detta utbud oerhört begränsat, menar han.
Truls Nord vill ge dövblinda ett verktyg att själva kunna uttrycka sig via bildmediet, både genom att förmedla och ta till sig bilder, utan filtrering via en tolk.
Första gången i Sverige
Stefan Ohlsson från Projektor Utbildning AB finns med i arbetet för att ta fram de taktila fotografierna. Med hjälp av 3D-skrivare vill han skapa bilder som ger rättvisa åt bildens motiv, stämning och uttryck – även för de som inte kan se bilden utan känner den med handen.
– Detta är ett nytt sätt att arbeta och en möjlighet att göra bilden tillgänglig för människor som inte ser. En fullvärdig taktil – och synbar – fotoutställning har vad vi vet aldrig gjorts, varken inom Sverige, Europa eller i övriga världen, säger Stefan Ohlsson.
Avancerade utskrifter
En bild som har upphöjda konturer och ytor kallas taktil bild och kan "ses" med hjälp av fingertopparna av personer med synnedsättning.
Det utbud av taktila bilder som finns i dag ger ofta mycket elementär information med enkla linjer och strukturer.
I det här projektet vill de försöka tillgängliggöra bilderna för dövblinda på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Det gör de genom att använda sig av 3D-skrivare som arbetar med hög upplösning och som skapar ytor med olika strukturer.
Utställningen Våga Se! öppnar på Stockholms stadsmuseum den 24 oktober 2014.
Bakom projektet står förutom fotograferna även förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), Truls Nord, Projektor Utbildning AB och Centrum För Fotografi (CFF).
Här kan du läsa mer samt se filmer om Taktil foto.