fototävling

Hasselbladstiftelsen lanserar Fotosalongen 2025

Fotosalongen ska spegla bredden inom fotografi – allt från det dokumentära, natur, vetenskap, politik, konst – och allt däremellan.

Hasselbladstiftelsens nya satsning Fotosalongen öppnar sommaren 2025 med ambitionen att fylla väggarna på Hasselblad Center. Tanken med satsningen är att främja det fotografiska landskapet, och att besökarna ska bjudas på oväntade möten och överraskningar, där etablerade konstnärskap möter nya talanger samt fotografer som varit verksamma under lång tid men ännu inte visat sina verk – förrän nu.

Både amatörer och professionella fotografer kan ansöka med sina bilder genom en "open call", inom alla olika fotogenres. Urvalet kommer inte att begränsas till ett specifikt tema utan istället ligger på att identifiera fängslande bilder och berättelser som resonerar med djup och uttrycksmässig mångfald. 

Urvalsprocessen kommer att genomföras av en jury bestående av Pauline Benthede, Global Vice President of Exhibitions på Fotografiska, Eva Dahlgren, artist och fotograf, Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter och Dragana Vujanovic Östlind, juryordförande och chefscurator på Hasselbladstiftelsen.

Verken som väljs ut för utställningen på Hasselblad Center i Göteborg kommer att ses av en publik på runt 70 000 besökare under sommaren 2025 och inkluderas i utställningskatalogen. 

Deltagare i utställningen får också ett arvode på 3 200 kronor, samt att Hasselbladstiftelsen kommer att köpa in ett antal verk från utställningen till sin permanenta samling. Alla verk i utställningen kommer att vara till salu och all vinst tillfaller fotograferna.

Ansökningsperioden är 2 september – 30 november 2024. Läs mer på Hasselblad Foundations hemsida.