Nyhet
Högupplösta kameror snart förbjudna på allmän plats
Redan 1 juni i år kan det bli förbjudet att fotografera med kameror över 30 megapixel på allmän plats. Enligt lagförslaget som just nu behandlas i Göteborgs kammarrätt är det en fråga om integritetsintrång som prövas.
Turerna i ärendet har varit många, men nu ser det alltså ut som om lagförslaget om förbud mot högupplösta kameror kommer att klubbas igenom. Det hela grundar sig i en anmälan till Göteborgs tingsrätt om intrång i privatlivet när en man från Skåne fotograferats från en allmän plats, in på sin privata tomt där han satt med sin Ipad och rökte.
Tingsrätten ansåg att mannen hade klara skäl för sin anmälan, men eftersom målet gällde mellan privatpersoner tog förvaltningsrätten upp ett parallellt spår för att samtidigt undersöka integritetsfrågan, och gick alltså vidare med ärendet till nästa instans, kammarrätten. Kammarrätten ska nu ta upp ärendet som kan sluta med en lagändring.
Allt högre upplösning
Kamera Bild har talat med Teo Haires, rättsligt kunnig vid förvaltningsrätten i Göteborg, som förklarar varför fallet är så intressant:
– Kameror får allt högre upplösning, och det kan vara mycket bekymmersamt för gemene man. När personer rör sig fritt på exempelvis ett torg, så måste denne kunna röka en cigarett utan att "en högupplöst paparazzi i busken där borta" ska kunna se vilket märke rökaren använder, det är en rättighet, säger han.
I anmälan står det att den ensamme mannen satt i en solstol på sin tomt och tittade på Paradise Hotel på sin Ipad samtidigt som han rökte "ett par Långa Corner", ett märke som klassas som det billigaste budgetmärket, då en fotograf började fotografera honom. Enligt mannens utsago konfronterade han fotografen, som hävdade sin rätt att fotografera och samtidigt ställde om kameran till 14 bilder per sekund och "smattrade av några miljarder bilder" på honom, samt bytte minneskort "som man byter magasin på ett vapen".
I anmälan, som först sorterades under kränkande fotografering, fann tingsrätten ingen anleding att ta upp fallet som kränkande fotografering, även om det var gränsfall. Förvaltningsrätten valde däremot att diskutera integritetsfrågan närmare, i och med att mannen menar att ingen annan ska ha möjlighet att "anskaffa bevis på huruvida jag tittar på lågkvalitativa såpor eller inte, eller kvaliteten på mina cigaretter".
Gräns vid 30 megapixel
Enligt Teo Haires går gränsen vid 30 megapixel för att få så högupplösta bilder på håll att det går att plocka fram detaljerade delar ur bilden. Detta skulle innebära att kameror som Canon Eos 5Ds och Nikon D810 blir olagliga att fotografera med på allmän plats från och med 1 juni, om kammarrättens förslag godkänns av riksdagen.
– I dag är alla fotografer. Men det finns ingen vettig fotograf som behöver så många pixlar i en kamera. Tio megapixel räcker för alla, och det vet redan de gatufotografer som ändå bara publicerar sina bilder på Facebook och Instagram för att jaga likes. Det har blivit lite av en cirkus på Sveriges gator där man tejpar för sina kameraloggor och visar upp sina feta prylar offentligt. Megapixelrejset är över, förklarar Teo Haires, som har en känsla för att förslaget kommer att bli verklighet.
– Det är mycket viktigt att man kan titta på Paradise Hotel ifred, avslutar han.
Här kan du läsa alla detaljer om lagförslaget och se bilden på mannen.