Nyhet
Instagram gömmer nu fejkade bilder
Vi har tidigare skrivit om Instagrams kommande införande av opartiska bildgranskare. Nu är kontrollen här – som gömmer fejkmarkerade bilder bakom en varningsruta.
Instagram har tidigare i en bloggpost presenterat ett förslag på utökad kontroll av bilder som misstänks vara förfalskade eller ha som syfte att sprida felaktig information, något som Kamera Bild skrev om för runt en månad sedan.
Nu har den föreslagna kontrollen blivit verklighet, då användare på Instagram kan flagga bilder som de anser "inte stämmer överens med verkligheten". Det som händer då är att Instagram använder en kombination av feedback från användarna och sina egna algoritmer för att identifiera vilka bilder som potentiellt kan vara fejkade.
Bilder som flaggas som fejkade skickas sedan vidare till en "oberoende externa faktagranskare" som sedan bestämmer om en bild faktiskt ska klassas som fejk eller inte. På sin hjälpsida skriver Instagram att de "jobbar med 45 externa faktagranskare över hela världen som är certifierade via det obundna nätverket International Fact-Checking Network för att bidra till att identifiera, granska och markera falska nyheter."
Bedöms bilden som fejkad hamnar den bakom ett varningsmeddelande som man måste trycka på för att kunna se bilden.Fejk-klassade bilder exkluderas även från hashtaggarna i sökningar samt Utforska-flödet.
Instagrams tips
I samband med att granskningen införs har Instagram även skrivit en hjälpsida för hur man identifierar falsk information i deras community:
"Vi jobbar med att begränsa spridningen, men när är några tips på vad du ska hålla ögonen öppna efter:
- Titta på fotona. Inlägg med falsk information innehåller ofta manipulerade bilder eller videoklipp. Ibland kan fotot vara äkta, men taget ur sitt sammanhang. Du kan söka efter fotot eller bilden på andra platser för att hitta ursprunget.
- Var skeptisk mot rubriker. Inlägg med falsk information innehåller ofta sensationell text med enbart versaler och utropstecken. Om chockerande påståenden i rubriken verkar otroliga är de förmodligen det.
- Undersök källan. Kontrollera att inlägget kommer från en källa som du litar på. Om inlägget kommer från ett obekant konto är det viktigt att du tar reda på mer.
- Var uppmärksam på ovanlig formatering. Många webbplatser med falsk information innehåller felstavningar eller märklig utformning. Var försiktig om du ser dessa tecken.
- Kontrollera datumen. Inlägg med falsk information kan innehålla tidsangivelser som inte är rimliga eller datum för evenemang eller händelser som har ändrats.
- Kontrollera bevisen. Kontrollera publicerarens källor för att bekräfta att de är korrekta. Om bevis saknas eller om artikeln förlitar sig på experter som inte nämns vid namn kan det vara tecken på falsk information.
- Är det här inlägget ett skämt? Ibland kan falsk information vara svår att skilja från humor eller satir. Kontrollera om kontot är känt för parodi och om inläggets innehåll och ton antyder att den kan vara ett skämt.
- Vissa inlägg är avsiktligt falska. Utvärdera de inlägg du ser kritiskt och dela enbart inlägg som du vet är trovärdiga."
Har fått hård kritik
Både Instagram och Facebook har fått kritik för att de inte gör tillräckligt för att stoppa påverkningskampanjer med falska nyheter. Bakgrunden till införandet är att man är orolig för att plattformen ska användas för att påverka valet i USA 2020.
Instagram har även fått kritik från andra hållet då de i våras meddelade att bilder som, även om de inte bryter mot Instagrams regler, kommer att plockas bort från vissa av communityns bildflöden och hashtags.
Många användare uttrycker även att de anser att Instagram gått för hårt fram, då hela förfarandet liknas vid censur. Samtidigt är många bilder photoshoppade och svåra att bedöma om de är sanna eller inte, något om gör att kontoanvändare med manipulerade artistiska bilder nu undrar hur de kommer att påverkas.