Fotografer

Jonas Classon skildrar lappugglans liv i ny bok

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/mockup_lappuggla_1.jpg?itok=kfNpHi8s","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/mockup_lappuggla_1.jpg?itok=kfNpHi8s","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/mockup_lappuggla_1.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/mockup_lappuggla_1.jpg?itok=KkQW4cWU","w":"2000","h":1440,"title":"Boken "Lappuggla \u2013 Skogens dolda v\u00e4sen"."}]
Boken "Lappuggla – Skogens dolda väsen".

"Att gå igenom materialet inför den här boken tog flera månader", säger fotografen Jonas Classon till Kamera & Bild om sin senaste bok "Lappuggla – Skogens dolda väsen".

Fågelfotografen Jonas Classon har tidigare släppt sin mycket personliga fotobok "Svart Album",där han ville visa att det alltid finns ljus och hopp, även när det är som allra mörkast. Efter detta vann hanomnämnandet "highly commended" i den prestigefyllda fototävlingen Wildlife Photographer of the Year 2020för sin bild på en lappuggla.

Nu är lappugglan tillbaka – och i Classons nya bok "Lappuggla – Skogens dolda väsen"har hans bildsamling ställts samman i en unikskildring av lappugglans liv, tillsammans med fakta och historier från författaren Anna Froster.

Fotografen Jonas Classon, boken "Lappuggla – Skogens dolda väsen" och författaren Anna Froster.

Följt en handfull revir

Bilden på lappugglan som Jonas Classon tävlade med är tagen i Örebro län, ungefär två mil från hans hem. Det hela började med hans första möte med lappugglan för tio år sedan, något som väckte en stark faschination.

–Nästan omgående bestämde jag mig för att ägna mycket tid åt att skildra lappugglans liv. Till en början var tidsplanen 3-4 år, men jag har inte känt mig färdig för ens nu. Ju mer tid jag lagt ju intressantare har det liksom blivit. Jag har följt en handfull olika revir parallellt vilket gett mig möjligheten att jämföra beteenden och dra lärdom på ett bredare plan, vilket i sin tur möjliggjort många av bildtillfällena, förklarar Jonas förKamera Bild när vi intervjuar honom om boken.

Roligast med bokprojektet har varit alla möten, där höjdpunkten var ögonblicket när han tog bilden på omslaget.

– Jag tänker på det mötet flera gånger om dagen. Få möten har haft sådan påverkan på mig som möten med lappugglor. Det är något magiskt och mystiskt med dem.

Hur många dagar, bilder har det blivit på lappugglan?

– Jag törs inte räkna. Det är många tusen timmar totalt sett. Inte minst bara på att hitta och kartlägga olika individer och områden. Att gå igenom materialet inför den här boken tog flera månader.

Vad får läsaren uppleva i boken?

–Man får lära känna lappugglan på ett nytt och personligt sätt. Författaren Anna Froster har lyckats förmedla fakta och historier på ett underhållande och lättläst vis som jag tror fler än bara fågelintresserade kommer att uppskatta. Texterna lyfter verkligen bilderna och ger en djupare förståelse. Man får hisnande inblickar i lappugglans vardag och får lära sig om allt från vikten av sneda träd, övernaturliga förmågor och kringskurna storskogar. Och så är det mycket bilder förstås – väldigt mycket bilder.

Nu när boken är färdig – blev den som du hade tänkt dig?

–Det var en otrolig känsla att öppna första kartongen och hålla i den första boken. Den överträffade alla mina förhoppningar och visioner som funnits i mig de senaste åren. Det känns så fint att nu ha alla dessa upplevelser samlade.

Jonas Classon.

Jonas Classons bild publicerades även i The Times helgbilaga och är även med i utställningen "Wildlife Photographer of the Year" på Natural History Museum i London mellan 16 oktober 2020 och 6 juni 2021.

I vår intervjuFrån mörker till ljus – med Jonas Classon kan du läsa mer om Jonas fotografering och hur han arbetar när han tar sina fågelbilder.