nyhet

Juryn för Svenska Fotobokspriset 2025 är utsedd

Casia Brombeer, Göran Greider, Louise Wolthers, Alexandra Ellis och Nicolás Wormull.

Casia Bromberg, Alexandra Ellis, Göran Greider, Louise Wolthers och Nicolás Wormull är jurymedlemmarna för Svenska Fotobokspriset 2025.

Svenska Fotobokspriset laddar nu inför en 29:e utdelning av priset som årligen belönar fotografi i bokform. Priset delas ut av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. 

Årets jury består av:

Casia Bromberg

Casia Bromberg är utbildad fotograf vid HDK-Valand i Göteborg och gav 2017 ut fotoboken Juice Body. 2023 tog hon över familjeföretaget Brombergs förlag, som givit ut flera nobelpristagare och böcker av författare som Patti Smith, Susan Sontag, Arundhati Roy och Marina Abramovich.

Alexandra Ellis

Alexandra Ellis är utbildad dokumentärfotograf och bildjournalist vid Nordens fotoskola Biskop Arnö. Hon har tidigare arbetat som gästlärare på Umeå universitet och är sedan 2016 Curator och Samordnare för Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum i Umeå.

Göran Greider

Göran Greider är författare, poet, debattör och journalist. Han har sedan 1980-talet gett ut närmare fyrtio böcker och mottagit en lång rad priser och utmärkelser för sitt litterära arbete. Greider har vid många tillfällen skrivit utifrån fotografi, bland annat ett efterord till Lars Tunbjörks klassiker Landet utom sig.

Louise Wolthers

Louise Wolthers är fotohistoriker, forskare och curator på Hasselbladstiftelsen i Göteborg och skriver mycket om fotografi. Hon är just nu aktuell som curator för den danska paviljongen på biennalen i Venedig och som 2024 års vinnare av Svenska fotobokspriset, som hon vann för boken Things change anyway tillsammans med MC Coble.

Nicolas Wormull

Nicolás Wormull är fotograf och fotoboksförfattare baserad i Sverige och Chile. Han har gett ut åtta egna fotoböcker och varit redaktör för över fyrtio stycken. Hans fotografier har visats runt om i Europa, Latinamerika och USA och för dessa har han mottagit flera utmärkelser och priser.

Priset instiftades 1996 och 2025 delas Fotobokspriset ut för 29:e gången. Vinnaren utses på fotoboksgalan den 19 mars 2025 och får ett stipendium på 40.000 kr, och de nominerade får ett stipendium om 10.000 kr vardera. De nominerade tillkännages i februari 2025. 

Ansökan till Svenska Fotobokspriset 2025 är öppen 25 september – 25 november 2024. Läs mer om och sök Svenska Fotobokspriset 2025 på Svenska Fotografers Förbunds hemsida.

SSS