Kamera & Bild

Test: Synology DS920+ – Fyradiskars NAS för arkiv & backup

Datormagazin testar Synologys skalbara fyradiskars NAS DS920+ med möjlighet till SSD-cachning. Vi gillar det mesta, men undrar vad som hände med LAN-portarna.

Synologys senaste SMB/prosumer-orienterade NAS kallad DS920+ är en kompakt bordsmodell som mäter 166 x 199 x 223 millimeter och väger 2,2 kilo utan diskar. Trots det kompakta formatet rymmer enheten fyra, lodrätt placerade 3,5/2,5 tums hårddiskkassetter samt har plats för två interna M.2-platser för ökad prestanda genom effektiv cachning.

Enheten kommer även med senaste versionen av Synologys operativsystem DSM, som är packat med mängder av nya och förbättrade funktioner. Men hur tänkte Synology egentligen när enheten bara kommer med dubbla gigabits LAN-portar?

Enkel hantering

Synologys senaste SMB/prosumer-orienterade NAS kallad DS920+ är en kompakt bordsmodell som mäter 166 x 199 x 223 millimeter och väger 2,2 kilo utan diskar. Trots det kompakta formatet rymmer enheten fyra, lodrätt placerade 3,5/2,5 tums hårddiskkassetter samt har plats för två interna M.2-platser för ökad prestanda genom effektiv cachning.

Enheten kommer även med senaste versionen av Synologys operativsystem DSM, som är packat med mängder av nya och förbättrade funktioner. Men hur tänkte Synology egentligen när enheten bara kommer med dubbla gigabits LAN-portar?

Enkel hantering

Vi börjar med att tittat till det yttre och möter på framsidan fyra lodräta kassetter vilka, på individuell nivå, kan låsas. Varje kassett dras enkelt ut och vi kan montera 3,5 tums diskar med hjälp av fästpaneler medan diskar på 2,5 tum kräver fäste med skruvar. I fronten finns en USB 3-port för enkel flytt av data från externa källor. Slutligen finns även fem mindre LED:er som indikerar system- och diskstatus.

På baksidan finner vi dubbla, tystgående, fläktar som drar in luft från fronten över diskarna. Vi har sagt det tidigare men gör det igen, på grund av denna lösning bör enheten inte placeras på eller nära golvet då den även drar in damm över fronten.

Med appen Moments använder DS920+ deeplearning-teknik för att automatiskt kategorisera och gruppera våra bilder. Vi kan dessutom med hjälp av Synologys smarta mobilappar enkelt ladda upp och bläddra bland bilderna.

Baksidan rymmer även ytterligare en USB 3-port, en eSATA för enkel utbyggnad med externa kabinett och så ovan nämnda dubbla gigabitportar vilka stödjer teaming eller kan användas för redundans. Med tanke på enhetens funktioner, mer om detta nedan, och även den allt större spridningen av multigigslösningar i både trådlöst och trådbundet utförande kan vi inte förstå varför Synology inte satsat på minst en port på 2,5 eller 5 gigabit.

Synology DS920+ drivs av en fyrkärning Intel Celeron J4125-processor som körs mellan 2,0 och 2,7 gigahertz. Processorn har en högsta TDP på tio watt och har integrerat stöd för hårdvarubaserad kryptering. Till detta får vi fyra gigabyte DDR4-minne vilket kan uppgraderas till åtta gigabyte. Du kommer enkelt åt SO-DIMM-platsen genom att plocka bort hårddiskkassetterna

Trots att Synology självklart rekommenderar att företagets egna minnen ska användas för maximal kompabilitet fungerade samtliga våra testminnen (1,2 volt, DDR4-2666 megahertz).

På undersidan finner vi två luckor med snäppfästen, bakom dessa är enhetens M.2-platser. Installationen är extremt enkel och samma sak gäller som för minnesuppgraderingen. Trots rekommendationen att använda Synologys egna lagringsenheter fungerade samtliga av våra testdiskar helt stabilt. Du behöver inte köpa några prestandamonster eftersom NAS:en inte kan dra nytta av dem fullt ut, se bara till att använda M.2-enheter som har en hög läsprestanda.

Synology DS920+ har massor av smarta funktioner

När vi är klara med hårdvarukonfigurationen är det dags för den initiala installationen vilken görs med det integrerade programmet Web Assistant som vi kommer åt genom att ansluta vår NAS till samma nätverk som vår dator. Vi öppnar sedan en webbläsare och skriver antingen in find.synology.com eller synologynas:5000. När enheten visas i webbläsaren klickar vi bara på Anslut och följer en mycket enkel guide som även hjälper till att uppdatera NAS:en till den senaste versionen av DSM.

När installationen är färdig utförs mer standardiserade uppgifter som att lägga till användare, skapa och dela mappar samt aktivera de tjänster som vi vill använda. Precis som övriga Synology-enheter i denna prestandanivå erbjuder DS920+ ett brett utbud av tjänster och appar.

Vi kan till exempel skapa upp till 64 interna volymer, 128 iSCSI-mål med 256 iSCSI LUN över enhetens diskstruktur som stödjer såväl RAID 0,1,5,6 och 10 som Synologys egen Hybrid Raid.

Går vi över till funktioner får vi stöd för olika former av virtualisering och ett bredd utbud av mer företagsinriktade lösningar som Synology chat där upp till 1 500 användare kan dela på en chatserver eller Synology Mailplus och Mailplus server som ger vår NAS möjlighet att agera som en lättanvänd men kraftfull mailserver.

Utöver dessa välkända lösningar vill vi lyfta fram några andra tjänster vi verkligen uppskattar. Först av dessa är Synology Drive vilket enkelt utryckt är en lösning för att skapa och driva ett privat moln där vi som användare har full koll över vår data. Genom denna tjänst får användarna en komplett backup och synkroniseringslösning som alltid ser till att du har den senaste versionen av alla filer du jobbar med och där vi dessutom fritt kan gå tillbaka i filhistoriken, även från datorer där vi inte arbetat senast. Kombineras denna lösning med Synology Office får vi dessutom en komplett, molnbaserad samarbetssvit över ett stort antal filformat.

Nästa app värd att nämna är den mer konsumentorienterade Moments. Detta är ett komplement till den mer professionellt fokuserade Photo Station som har funnits med ett tag, där vi drar nytta av enhetens djupinlärning för att på ett automatiserat sätt sortera och gruppera bilder baserat på olika kategorier som platser eller personer. Med en smart koppling till våra mobila enheter kan vi snabbt och lätt hitta alla bilder som exempelvis innehåller solnedgångar eller bilder med oss själva på, trots att vår NAS är placerad på en annan plats. Även Moments innehåller funktioner för att skapa samarbetsmappar där flera användare kan komma åt och redigera bilder tillsammans.

Effekterna av M.2

Vi avrundar genomgången av Synology DS920+ med att titta närmare på enhetens prestanda och detta utifrån två olika lägen. Dels renodlad datagenomströmning och dels sett till intern prestanda vid användande av exempelvis Moments. Vi har vid våra mätningar använt oss av både Wester digital Red Pro-diskar och lagringsenheter ur Seagates Ironwolf-serie samt även Seagate Ironwolf 510 M.2 för cachning.

Ser vi först till datagenomströmningen presterar DS920+ redan med fyra mekaniska diskar maximalt vad gränssnittet klarar av och med både Ethernetportarna i länkad konfiguration ligger både läs- och skrivprestandan på mellan 220 och 226 megabyte per sekund. Frågan som uppstår då är vad en M.2-cache gör för nytta? Det enkla svaret är att vi primärt får en markant snabbare access till den data vi söker när vi vill läsa från enheten. Hur stor denna vinst är beror på användningsområde och den data som efterfrågas, men för oss förkortades åtkomsttiden med knappa 17 procent i snitt.

En positiv bieffekt av detta är att den generella temperaturen under maximal belastning sjönk med cirka fyra grader när M.2-enheter användes. Detta kan leda till en längre total livslängd för de mekaniska diskarna. Den andra stora effekten av använda av M.2-enheter är den interna prestandavinsten för exempelvis indexering och sökning av bilder i Moments där prestandavinsten närmade sig 28 procent, eller när vi var en större mängd användare som simultant arbetade i delade dokument. Här nådde vi nästan 40 procents snabbare uppdatering av material för användare. Men som vi nämnt ovan hade det varit extremt intressant att se modellen med en fem- eller tiogigsport.

För: Lätt att uppgradera RAM och installera eller byta M.2-enheter, tyst, mycket lätt hantering, mängder av appar, kan byggas ut med externa kabinett, smart integrerad deeplearning-motor för bilder, lokalt privat moln.

Emot: Bara två gigabit LAN-portar, blir lätt dammig om den placeras nära golvet, vi hade gärna sett en främre knapp för kopiering av en extern lagringsenhet.

Specifikationer

  • Tillverkare: Synology, www.synology.com
  • Cirkapris: 7 890 kr inkl. moms, 6 313 kr exkl. moms
  • Minne (integrerat/max): 4 / 8 GB DDR4
  • CPU: Intel Celeron J4125
  • Antal hårddiskkassetter: 4 st
  • M.2-platser: 2 st
  • Nätverk: 2 st gigabitportar
  • Anslutningar: 2 st USB 3 + 1st eSATA
  • Mått: 166 x 199 x 223 mm
  • Vikt: 2,3 kg
  • Kylning: 2 st fläktar, 92 mm
  • Ljudnivå: 19,8 dB(A)
  • Strömförbrukning: 32,2 watt

Betyg: 5 av 6

Text: Patrik Wahlqvist