Fotografer

Kärleksfull koskildring blev Årets pandabok

Foto: WWF
Kor. Foto: Roine Magnusson

Årets pandabok går till en hyllning till kossan. I dag mottag fotografen Roine Magnusson och författarna Mats och Åsa Ottosson priset för Kor – en kärlekshistoria av WWF. Kungen och kronprinsessan var på plats för att räcka över priset.

Publicerad

De har mött kor och koälskare över hela Sverige och tillsammans gjort en hyllning till djuret som betyder såväl sällskap som mat.

– Kon har varit människans bästa vän i snart tiotusen år. Det minsta vi kan göra i gengäld är att se dem, säger trion bakom Kor – en kärlekshistoria – fotografen Roine Magnusson och författarna Mats och Åsa Ottosson.

Världsnaturfonden (WWF) motiverar valet med dessa ord:

"Kor – en kärlekshistoria ger oss alla en inblick i ett av vårt lands mest uppskattade och viktiga kulturarv – kossornas och människornas värld i skön förening. Boken rymmer allt: förföriskt foto, vackra illustrationer, välskrivna texter som lekfullt blandar fakta, dikter, kärlek och allvar till en oemotståndlig helhet."

Priset delades ut på WWF:s årsmöte i Stockholm av Konung Carl XVI Gustaf och Kronprinsessan Victoria.

Roine Magnusson har tidigare fått utmärkelsen för Den underbara resan (2007) där han flög ultralätt flygplan i Nils Holgerssons fotspår.