NYHET / Foto för vetenskap
Kolla in första närbilden på en stjärna utanför Vintergatan
Teleskopet VLT (Very Large Telescope) har fångat denna närbild på en stjärna i Stora magellanska molnet.
Stora magellanska molnet är en dvärggalax som ligger i omloppsbana kring Vintergatan på ett avstånd av runt 160 000 ljusår bort. Men trots att det ligger så långt borta kunde teleskopet VLT – Very Large Telescope Interferometer – genom sitt instrument GRAVITY ta denna närbild av stjärnan WOH G64 som finns i den galaxen.
VLTI kombinerar ljus från flera olika VLT-teleskop, och genom detta skapas ett virtuellt teleskop som har ökad upplösning, beräknad till det maximala avståndet mellan de olika individuella teleskopen.
För denna bild användes instrumentet GRAVITY, den andra generationens instrument för uppsättning av flera teleskop, som nu kan avslöja att stjärnan är en döende röd superjätte, runt 2000 gånger större än vår egen sol.
– Vi har upptäckt att stjärnan har genomgått en betydande förändring under de senaste tio åren, vilket ger oss en sällsynt möjlighet att bevittna en stjärnas liv i realtid, säger Gerd Weigelt, astronomiprofessor vid Max Planck-institutet för radioastronomi i Bonn, Tyskland, och medförfattare till studien kring stjärnan.
Under sina sista livsstadier avger röda superjättar som WOH G64 sina yttre lager av gas och stoft i en process som kan pågå i tusentals år.
– Denna stjärna är en av de mest extrema i sitt slag, och varje drastisk förändring kan föra den närmare en explosiv avslutning, förklarar medförfattaren Jacco van Loon, direktör för Keele-observatoriet vid Keele University i Storbritannien, som har observerat WOH G64 sedan 1990-talet.