programvara
Kommentar: Därför ska du vänta med att uppdatera till Big Sur
En vecka efter släppet av Apples nya operativsystem hopar sig problemen – med Mac-datorer som helt slutar fungera.
Året är 1995. Jag minns upprymdheten när jag som 16-åring kom över de totalt 13 färska installationsdisketterna för nya operativsystemet Windows 95. Jag hade ju sett bilderna, och de häftiga funktionerna, med bland annat soptunnan som fylldes när man kastade filer – men inte tömdes förrän man behövde kasta det på riktigt.
Det känns nästan kusligt att det redan gått 25 år sedan dess, och mycket har förändrats. Men en sak kvarstår: alla problem som kan uppstå med uppdateringar, uppgraderingar, nyinstallationer, ominstallationer, patchningar, buggfixar, tillägg och extensions.
Windows-användare och PC-anhängare har länge fått utstå fniss och skratt från motparten – Mac-användarna – över hur handlöst dåligt det fungerar med Windows uppdateringar. Senaste rundan var när Windows 8 blev Windows 10, och uppdateringar fallerade över världen och levde sitt eget liv under juli 2015 och framåt – 20 år efter att Windows 95 kraschade under självaste presentationen, live på scenen, med Bill Gates sammanbitna "That must be why we're not shipping Windows 98 yet". Se det klippet här.
Nu händer samma sak för äpplet – fast värre – men någon Tim Cook lär vi inte se på scen för att uttrycka "Oops, someone did it again". Och för många kreatörer, fotografer, filmare och användare av Mac och prylar i Apples ekosystem, så är detta känsligt. För Apple är Apple, och Mac är Mac – saker bara fungerar. It just works. Creativity flows.Precis som alltid.
Problemet är bara att det inte alltid är så.
MacOS Big Sur
När MacOS Big Sur släpptes för en vecka sedan blev det så klart en stor belastning på Apples distribueringsservrar, men problemen blev så mycket större än så. Bara efter några timmar visade det sig att Apples Kartor, iMessage, Apple Card och Apple Pay och Apple Store låg offline, tillsammans med certifikatservern som kör en liten handskakning med de program som exekveras, alltså körs, på en Mac. Oavsett MacOS-version, oavsett var. Om den är uppkopplad mot internet.
Kontentan blev att alla uppkopplade Mac-datorer med exempelvis Catalina eller High Sierra knappt kunde köra några program, eftersom datorns förfrågan till Apples servrar aldrig fick något svar – kan jag köra detta program utan att det är farligt? Lösningen vara att dra ur nätverkskabeln, koppla bort wifi och klippa internet. Då fungerade det.
Men problemen slutade så klart inte där. Efter ett tag så visade det sig att många förlitat sig på att Adobe hade gjort sitt för att täppa igen alla buggar hos Photoshop redan inför det nya operativsystemet. På forum flödade problemen med allt från export till Camera RAW, och många ställde sig frågan hur det kunde bli så. Samma sak gällde Apple: appar som försvann och inte fungerade. Detta vet man om man är insatt i datorernas värld. Är man en helt vanlig dator-ointresserad användare undrar man vad som egentligen händer. "Vaddå inte kompatibel?", "Vad är ett exekveringsfel?" och "Den här Apple-loggan, hur kommer jag förbi den?".
Svaret är egentligen enkelt: det finns alltid buggar när ett nytt operativsystem släpps, det finns alltid problem som uppstår när en stor massa med helt olika konfigurationer får ta del av en uppdatering. Exakt detta får vi se nu, när mjukvaran hos Apples Big Sur även påverka hårdvaran i datorerna. Egentligen är det inget konstigt, firmware i kretsar uppdateras lite här och där och då och då, närmast till hands av dig som fotograf, när du vill ta del av snabbare autofokus, bättre videoegenskaper och smidigare handhavande i din kamera – genom en firmwareuppdatering.
Men denna gång visade det sig att om du har enMacBook Pro av modell sent 2013/mitten 2014 (MacBookPro11,1) så bör du tänka efter innan du uppdaterar. För några dagar sedan kom rapporter in om att vissa ägare till just dessa modeller – de äldsta versionerna av MacBook Pro som stödjer nya MacOS Big Sur – ser ut att kunna gå sönder och blir obrukbara av det nya operativsystemet. Dessa "vissa" verkar däremot bli fler och fler, och suget efter ett nytt och fräscht operativsystem som främjar skapande, kreativitet och effektivitet greppar så klart ett hårt tag i uppdateringsnerven. Jag vet ju själv. Windows 95.
Även om inte alla MacBook Pro 2013/2014 "brickas", (alltså dör) av installationen så är det en ökad risk. Apples svar var först att det är en så kallad "vintage product", där användare på forum vittnar om svar från Apple själva att de nog kan laga datorn, men att det kräver ett nytt moderkort – och det är inte billigt – en kostnad som du som ägare får ta. Men i går, ganska precis en vecka efter släppet av Big Sur, drar Apple tillbaka installationen av Big Sur för de som har exakt den modellen av MacBook Pro. För att de inte ska brickas. Och otroligt nog så ställer alltså Apples nya operativsystem till det så pass att hårdvaran går sönder i datorn. "Fatal error" och "kernel panic" bleknar i jämförelse.
Har du redan laddat ned installationen kan du installera den. Har du inte det så kan du inte få tag på den, i varje fall inte genom programuppdateringen, om du har denna datormodell. Samtidigt har versionen ändrats från "v11.0.1 Build 20B29" till Build 20B50. Apple har alltså något på gång här.
Har du redan installerat Big Sur är du safe. Installationen är på plats, och du behöver inte göra några ändringar. Däremot behöver du oroa dig för när de program du antagligen vill köra kommer att fungera som innan, eller i varje fall när buggarna försvinner. Rapporter om diverse olika konstigheter går att läsa om, som externa enheter som inte fungerar, programlister som inte fungerar, dialogrutor som hänger sig och datorer som blir långsamma.
Men här är det så klart individuellt – använder du inte ankarpunkter eller Neurala filter i Photoshop, justering av ankarpunkter eller panoreringar med mellanslag när du markerar med lasso – för att nämna några buggar – så visst, det ser bra ut. Men för att kunna göra ett ordentligt val över vad man kan tänka sig att offra för funktionalitet, så kolla gärna igenom Kamera Bilds lista somvi var först i Sverige med att rapportera om, som tar uppproblemen med olika grafikprogramvaror med nya MacOS Big Sur.
Denna gång var Adobe däremot hyfsat snabba inpå OS-släppet, och har nu släppt en november-uppdatering från v22.0 till v22.0.1 som fixar en del av buggarna som kraschar Photoshop. Däremot meddelar de samtidigt också att betaversionen av Photoshop för nya Apple Silicon inte är officiellt supportad, men att de vill samla in kunskap kring hur programmet fungerar på de nya Mac-datorerna med M1-chip, exempelvis hos den MacBook Pro 13 tum som nyligen släpptes.
Den som köper nya MacBook Pro 13 tum med M1-chip, eller Apple Silicon, får alltså vänta till efter årsskiftet på en Photoshop-version som stödjer alla nya funktioner som hårdvaran har att erbjuda, tillsammans med viss annan funktionalitet som redan finns i Photoshop nu. Däremot finns ingen anledning att köpa en Intel-baserad MacBook Pro – framtiden ser ljus ut för M1-chipet, och nätets första tester på exempelvis en MacBook Air med M1-chip presterar bättre än dagens feta MacBook Pro på 16 tum. Det är riktigt bra. Men då ska det också sättas i relation till att det finns PC-datorer som i sin tur presterar än mycket bättre.
Men ska man ha Mac så ska man.
Självklart ska du ställa fördelarna med en uppdatering mot nackdelarna. Att upptäcka något nytt och spännande, kunna använda nya funktioner och fördelar hos ett nytt operativsystem, kan vara skäl nog att uppdatera (eller uppgradera, som egentligen bör användas när något får nya funktioner). Det är självklart inte bara dåligt att uppdatera – oftast snarare tvärtom – även om det kanske verkar så på den här texten. Men man ska vara medveten om riskerna. Så om suget inte helt har lagt sig efter att du läst denna artikel, utan du ändå vill uppdatera till MacOS Big Sur, så har du här några tips som jag lärt mig på vägen:
Vänta helst (alltid) med att installera ett nytt operativsystem tills den första versionsuppdateringen kommit, exempelvis som i detta fall när Big Sur 11.0.1 som är släppt nu, blir 11.1 (som redan finns som beta). Då har man klarat av ett stort antal buggfixar på vägen, och oftast blir allt mycket bättre. Detta gäller extra mycket vid hela versionshopp, alltså större ändringar i programkoden, som i detta fall, när Catalina (10.15.7) blir Big Sur (11.0.1).
Är det specifika delar av installationen eller drivrutiner, funktionalitet eller om något är inkompatibelt med det nya systemet, så är det värt att vänta i tid innan man uppdaterar. Hur länge är upp till dig, för en nätverkstekniker som har hand om datorer kan det handla om allt från kvartal till flera år.
Är du ändå sjukt sugen på att installera Big Sur, så börja med att installera det på en dator som du inte arbetar på, eller som inte måste fungera – om det är något som krånglar.
Och kan du ändå inte hålla dig och inte har någon andra dator att testa det på – så i varje fall till att du har en riktig backup på din data om något går snett.
Men har du en MacBook Pro 2013/2014 så ska du absolut vänta tills du hört mer från Apple om vad som är problemet med just din modell. Och – känner du ändå att du verkligen, verkligen bara måste testa installera Big Sur ändå på denna modell – se till att du inte har några inkopplade externa enheter i USB- eller thunderbolt-kontakten, inget SD-kort i kortläsaren, ingen ethernetkabel, ingen iphone, mus eller externt tangentbord – och att din dator är inkopplad med nätadaptern. Se även till att det inte blir strömavbrott.
Se även till att dela artikeln med de lyckligt ovetande – de som valde det där blå pillret i stället för de röda, du vet. Och mejla mig ditt resultat, med lite tur från din Mac.