TIPS / KÖP & SÄLJ

Köpa eller sälja begagnade fotoprylar – tips för en lyckad affär

Dags att köpa ny kamera – eller sälja din gamla? Här får du några tips på vägen som underlättar affären.

Det finns alltså en hel del att tänka på vid begagnataffärer, vare sig du är köpare eller säljare. Här är npgra tips att tänka på, både när du säljer dina begagnade fotoprylar eller är på väg att köpa använda grejer från någon annan. Egentligen är tipsen likadana från båda håll. 

Du kan läsa alla tips vad som är viktigt att tänka på – och hur du gör när du ska köpa eller sälja begagnat – i vår Plus-artikel "Att köpa & sälja begagnad kamera eller fotoprylar – tänk på detta".

För dig som säljer eller köper en kamera eller ett objektiv finns en del grejer att tänka på, både för att underlätta för dig som säljare men även för att du som köpare ska känna dig trygg och faktiskt uppleva annonsen som trovärdig.

Tänk på vad du vill själv skulle vilja veta om prylen

Som säljare handlar mycket handlar om att uppge rätt, relevant och viktig information så att köparen förstår vad det är du säljer, vilket skick prylen är i, vad som ingår, eventuella noteringar om något som inte är uppenbart, samt hur betalningen ska gå till. 

Ska du sälja ett objektiv så är det exempelvis inte uppenbart hur bra en köpare känner till kameror och objektiv – att de måste passa. Alla vet inte hur det förhåller sig, och med tredjepartsobjektiv blir det ibland ännu svårare. Passar ett Sigma till en Leica? Eller passar det till Nikon? Och – medföljer motljusskydd? Som köpare gäller det att granska bilderna och informationen så att man vet vad man faktiskt köper och får med.

Annonsera, auktionera, forum eller sociala medier?

Som många vet så behöver man inte vara sig själv på Facebook, så a och o är att gå in på profilen hos den du ska göra affärer med för att se om det varit någon relevant och äkta aktivitet på profilen, hur länge den funnits på Facebook, och om det går att se några ansikten på personen (som inte är stulna från andra konton). 

Alla plattformar har heller ingen verifieringsprocess och står själva inte ansvariga för om det går snett, vilket innebär att du aldrig ska köpa eller sälja en vara på ett forum där du inte kan vara säker på att den på andra sidan faktiskt har goda avsikter. 

Man rekommenderas därför att inte göra affärer på forum där man kan skapa ett konto och lägga upp en köp- eller säljannons endast genom att ange sin epost. Ett epost-konto går enkelt att skapa och är gratis och är även vara svårt att spåra till en person, vilket är en guldgruva för den som vill luras. 

Ett alternativ om man ändå vill använda sig av ett forum utan denna säkerhet, är att man möts öga mot öga för att göra upp affären. Begär då som köpare att få se den andra personens identitetshandlingar så att du vet vem du gör affärer med om någonting krånglar eller går sönder framöver. 

Hur du gör säkra affärer och fler användbara tips vad som är viktigt att tänka på – och hur du gör när du ska köpa eller sälja begagnat – i vår Plus-artikel "Att köpa & sälja begagnad kamera eller fotoprylar – tänk på detta".

S