Vetenskap
Koronahål – en möjlig norrskensskapare
Den här bilden av solen fångar ett mörkt område – koronahål – som kan skapa synbart norrsken för oss om ett par dagar. Här berättar vi mer om bilden.
Bilden ovan visar ett koronahål, område på solen som på grund av magnetisk layout släpper skapar hål i solens korona, alltså yta. Här flödar solvind, plasma, ut i hastigheter, ibland lång, långt över normala nivåer. När en sådan här jetström av solvind träffar oss, är norrsken inte garanterat - men ofta.
Tittar vi 25 dagar bakåt i tiden, alltså den tid det tar för solens ekvator att göra snurra runt, var området som nu vetter mot oss något mindre. Ofta är det, när vi pratar norrskenchanser, större = bättre, men inte alltid. Se bara den komplexa regionen 3089 på solen, som trots både storlek och komplexitet är lugn som en filbunke. Att avgående solfläcksregion AR3088 briserar helt vansinnigt, är lika frustrerande som imponerande. Nu långt över solens västra kant, ser vi flertalet enorma koronamass-utkastningar, som om de träffat oss, mest troligt hade dragit ner norrsken över hela landet, ja kanske ned mot Danmark, Tyskland. Men men, det kommer flera. Tillbaka till koronahålet.
Sist det var riktat mot oss föddes G2, dvs geomatisk storm med styrkan 2 av 5. Det här drog ner norrsken synligt i större delen av landet, och - vi håller tummarna för repris. Dessutom tycks det vara en koronamassutkastning på väg åt jordens håll, vilket kan borga för antingen dubbelt så bra träff, eller - hälften så bra. Detta eftersom solvindens magnetfält kan trassla ihop sig, och istället för en ren och strukturerad magnetism, är den tvinnad och inte alls lika "punchy". Vi får se. Mest troligt 3 september, kanske lite innan.
Kanske vill du prenumera och få tillgång till inte bara Norrsken Plus, utan även hela utbudet på Kamera Bild? Tack, i så fall, då stöder du Norrskensverige, våra observationer och uppdateringar kring norrskensläget.