Utställning

Kvinnliga pressfotografer som trotsade könsroller

Theodor Roosevelt på besök i Stockholm, år 1910. Bilden är fotograferad av Alma Haag, en av Sveriges allra första pressfotografer och med stor sannolikhet den första kvinnan i yrkeskåren. Foto: Alma Haag
August Strindbergs begravning, år 1912. Foto: Alma Haag
Grand Central Station, år 1944. Foto: Ellen Dahlberg
Demonstration för afroamerikanernas rättigheter, år 1970. Bilden är fotograferad av Ragnhild Haarstad som är den enda kvinna att ha utsetts till Årets fotograf, vilket hon blev 1971. I demonstrationståget syns bland annat konstnären Marie-Louise De Geer och skådespelaren Gösta Ekman. Foto: Ragnhild Haarstad

De avråddes från att arbeta i vad som betraktades som ”ett manligt yrke”, men trotsade detta. Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad är tre kvinnliga pionjärer inom svensk pressfotografi. Nu visas deras bilder i en ny utställning på Marabouparken.

Häromdagen tillkännagavs nomineringarna till Årets bild, tävlingen där Pressfotografernas Klubb hyllar Sveriges bästa bildjournalister. Tävlingen som har ägt rum sedan 1942 har bara en gång gett utmärkelsen Årets fotograf till en kvinna – Ragnhild Haarstad som 1971 fick priset.

Nu visas hennes bilder i en utställning på Marabouparken i Sundbyberg, tillsammans med bilder av Alma Haag och Ellen Dahlberg.

Alla tre har arbetat som pressfotografer i Sverige, under tider då det ansågs vara ”ett manligt yrke”. De ignorerade rådande könsroller och i dag spänner deras arbeten över nästan hundra år av pressfotografi.

August Strindbergs begravning, år 1912.

Fick inte sitt namn utskrivet

Alma Haag (1882–1979) är en av Sveriges allra första pressfotografer och med stor sannolikhet den första kvinnan i yrkeskåren. Hon fotograferade en mängd viktiga nyhetshändelser och personer, men fick aldrig sitt namn utskrivet i samband med publicering av bilderna. Under många år arbetade hon på Dagens Nyheter.

Bilder i National Geographic

Ellen Dahlberg (f. 1921) beslutar sig under 1930-talet för att bli fotograf trots att hon får höra att det inte skulle vara möjligt för en kvinna. Hon kom att under 1940-talet ägna sig åt samhällsreportage och försåg tidningar som SE, Folket i Bild och Vi med berättande bildreportage från både Sverige och omvärlden.

Flera utländska tidningar publicerade Ellen Dahlbergs bilder, bland annat National Geographic.

Demonstration för afroamerikanernas rättigheter, år 1970. Bilden är fotograferad av Ragnhild Haarstad som är den enda kvinna att ha utsetts till Årets fotograf, vilket hon blev 1971. I demonstrationståget syns bland annat konstnären Marie-Louise De Geer och skådespelaren Gösta Ekman.

Enda kvinnan som blivit Årets fotograf

Ragnhild Haarstad (f. 1935) gick tidigt som lärling hos hovfotografen Edvard Welinder och som elev hos Christer Strömholm. När hon på 1950-talet fick pris i en fototävling, för sina gatubilder, blev det biljetten till en halvtidsanställning som fotograf på Svenska Dagbladet. Detta trots att det då fanns ett starkt motstånd mot att ha en kvinna bland kollegorna på redaktionen.

Under fyra decennier var Ragnhild Haarstad sedan kvar på Svenska Dagbladet, de sista tio åren som bildredaktör. 1971 utsågs hon till Årets fotograf, en utmärkelse hon än så länge är ensam om att ha som kvinna i den svenska Årets bild-historien.

Utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” visas på Marabouparken i Sundbyberg mellan den 28 januari och 23 april.

Den 10 mars klockan 20.00 visas även en dokumentär på SVT, om de tre fotograferna.