Lag & Upphovsrätt
Fotade olycka – anmäldes för olaga integritetsintrång
Under tisdagen fotograferade två personer en tredje person som blivit påkörd av en buss. De två som fotograferade avvisades från platsen och har anmälts för olaga integritetsintrång.
Att fotografera olyckor och skadade personer kan vara ett brott. Två personer i Sollentuna anmäldes och avvisades under tisdagen efter att ha fotograferat en äldre man som blev påkörd av en buss.
Till en början cirkulerade uppgifter i olika medier om att de två personerna blivit anmälda för kränkande fotografering. Men när Kamera Bild kontaktar Polisens Regionledningscentral får vi veta att de två personerna på platsen aldrig anmälts för kränkande fotografering, ett brott som kräver att fotograferandet skett i hemlighet och i en miljö som är att anse som privat. Istället har två personer anmälts, och avvisats, för olaga integritetsintrång.
Huruvida de två som fotograferade den äldre mannen vid bussolyckan kan bli dömda för olaga integritetsintrång är oklart. För att man ska bryta mot lagen ska man sprida uppgifter om en persons hälsotillstånd eller sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation. Att enbart fotografera en olycka är således inte olagligt, utan det är först när bilderna sprids som ett brott begås.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för att fotografera på olycksplatser.
Liknande händelser har inträffat tidigare och Kamera Bild har rapporterat om ett flertal, bland annat 2021 då enfemårig pojke drunknat i en å.
– Man kan ställa sig frågan: ”varför man ska fota egentligen?”. Och framför allt: ”skulle jag själv vilja bli fotad om jag råkade ut för något sådant här hemskt?”. Är det en olycka ska man självklart hjälpa till, om man kan det. Annars ska man, ärligt talat, gå därifrån, sa polisen Thomas Nyberg som var på plats, till Sveriges Radio då.