Intervju

Linda Lomelino och hennes smakfulla bilder

För fyra år sedan startade hon receptbloggen Callmecupcake.se där hon tog bilder på sina egna bakverk. Nu har hon just gett ut sin första receptbok där hon är både författare och fotograf. Vi har snackat med den bakande fotografen Linda Lomelino.

Den ätbara delen av Lindas bokkarriär började som ett infall när hon skulle baka till sin pappas födelsedag. Tanken var att göra lite olika cupcakes och så fick det bli. Eftersom hon är väldigt pysslig och kreativ av sig fastande hon i bakandet och dekorerandets hantverk. Fotograferingen fick sitt startskott på gymnasiet där hon gick medieprogrammet med inriktning på foto, men på den tiden hade hon inte riktigt något speciellt favoritmotiv utan lite allt möjligt hamnade framför kameran. Men när hon kombinerade de två intressena uppstod smakfull magi.

LINDA LOMELINO

Bor Halmstad.

Gör Driver bloggen callmecupcake.se, bakar och fotograferar.

Aktuell med Boken Lomelinos Tårtor.

Utrustning Canon 5D Mark II, 50mm/1,4 och 100mm/2,8.

–  Det blev så av en slump, jag fotade lite av det jag bakat och la upp bilderna på Facebook. Där fick jag väldigt positiv respons och sen har det rullat på. Då kände jag att jag hittat min nisch inom foto.

I juli 2009 startade hon sin blogg callmecupcake.se där hon lade upp både sina recept och sina bilder på bakverken. Bloggen växte snabbt och förra året kontaktades hon av Bonnier Fakta som frågade om hon ville göra en receptbok.

–  Jag svarade ja direkt, det var inte riktigt något att tänka över, säger hon och skrattar.

Boken Lomelinos Tårtor kom ut i maj i år, men trots boksläpp och den väldigt välbesökta bloggen – Linda har mellan 2 000 och 3 000 unika besökare per dag – är det fortfarande en hobbyverksamhet.

–  Det är inget jag försörjer mig på, men jag skulle hemskt gärna kunna göra det. Jag ska börja undersöka möjligheterna att göra lite mer frilansjobb framöver.

Bakandet och fotandet till boken tog ungefär tre månader av intensivt arbete, sen tog ytterligare sju, åtta månader av efterarbete vid innan allt var klart.

Tidigare har tankarna även funnits att hon skulle starta ett café, men den idén har hon släppt nu. Glädjen skulle försvinna om hon var tvungen att göra sitt bakande till en daglig massproduktion.

–  Det känns som att hantverket skulle bli lidande och då skulle det inte vara lika roligt längre.

Tekniskt sett är det inga konstigheter. Linda plåtar sina bakverk med en Canon 5D Mark II och antingen ett 50mm/1,4 eller ett 100mm/2,8. Alltid i naturligt ljus.

–  Jag måste ändå säga att tekniken är viktig. Det är inte det allra viktigaste, men den spelar stor roll för bildkvaliteten. Tidigare använde jag en Canon 400d och det var ett stort lyft när jag skaffade den nya kameran. Samma sak med objektiven. Innan använde jag kit-

objektivet och bilderna blev inte alls lika bra. Jag tog mitt fotograferande till nästa steg när jag skaffade mitt 50mm/1,4.

Ljusmässigt använder Linda sig i princip bara av dagsljuset som kommer in genom vardagsrumsfönstret. Vintertid har det dock lockat att köpa en extern blixt eftersom dagsljuset är ganska snålt tilltaget under det mörkare halvåret.

–  Det naturliga ljuset är finast, men visst vore det bra med en blixt på vintern. Det kräver ganska mycket tajming annars för att man ska hinna plåta när solen inte är uppe så länge.

Strukturerat är inte ett ord som Linda använder för att beskriva sina plåtningar, ibland har hon idéer som hon tror skulle passa med vissa bakverk och tänker igenom det lite mer innan. Men oftast plockar hon fram en massa olika rekvisita och provar sig fram tills det känns rätt.

–  Jag har en massa gamla grejer som jag använder till rekvisita, sånt som ingen annan skulle vilja ha, berättar hon och skrattar.

Att olika bakverk är olika svåra att baka vet väl alla som någon gång startat en elvisp, men är de även olika svåra att fotografera?

–  Saker med bär är ofta tacksamma att fotografera för att färgerna blir rätt effektfulla. Annars får man tänka lite olika. Tårtor till exempel är ju mycket större, då får man inte plats med lika mycket runt omkring medan cupcakes går att kombinera med ganska mycket rekvisita.

Trots att hon är väldigt nöjd med den utrustning hon har nu är det svårt att förneka att det vore kul med lite nya prylar. Något nytt objektiv kanske.

Resan från anonym hemmabakare till att tusentals besökare ser hennes bilder och recept har som sagt gått ganska fort. Från början fick hon mycket uppmärksamhet från USA, främst då för sina bilder. När boken väl släpptes började olika medier höra av sig i Sverige. Men hon har hela tiden fått många frågor från privatpersoner.

–  Folk undrar allt från vilken utrustning jag använder till frågor om hur jag tagit specifika bilder.

Inspiration hämtar hon hos andra matfotografer och snygga bakverk.

–  Ibland kan bilderna vara dåliga men bakverken är väldigt fina, då kan man ändå få ut något av att se på dem.

Hon följer också många andra matbloggar där hon får mycket idéer, bland annat den australiensiska bloggen What Katie Ate.

Någon marknadsföring har hon inte gjort egentligen utan ryktet om hennes blogg har spridits från mun till mun och genom att folk spridit länkar till hennes blogg på nätet.

–  Jag vet inte riktigt hur jag ska marknadsföra mig heller. Boken har fungerat bra för att sprida information om bloggen och vice versa. Det verkar som att den säljer ganska bra, senast jag hörde något fanns det inte så många exemplar kvar i lager.

Att det skulle komma flera böcker från Linda Lomelino är inte alls omöjligt, men hon vill inte berätta mer i nuläget, något verkar däremot vara i görningen.

–  Det vore roligt att göra något som är lite mer som bloggen, med blandade recept.

Givetvis undrar jag vad som händer med alla tårtor, cupcakes och andra bakverk som produceras i Lindas kök.

–  Haha, jag och min sambo äter upp så mycket vi kan! Resten ger vi bort till vänner och familj, så det verkar som att det kan löna sig att vara min kompis.