utställning

Månen tur och retur av Hasselblad Center på Bokmässan 2024

NASA, Alan Bean, Apollo 12, 1969.

På årets bokmässa är temat rymden, och i samband med detta visar Hasselblad Center en utställning med unika fotografiska verk om månen och rymden.

Månen tur och retur förenar vetenskap och fotografi ur ett samhällsperspektiv och utforskar fascinationen för månen, dess skönhet och människans litenhet i universum, belyser kritiskt det historiska osynliggörandet av kvinnor inom astronomi, samt frågor om sanning och fotografi under 1960-talets rymdkapplöpning. 

Erna och Victor Hasselblad på Råö.

Utställningen Månen tur och retur är en 4-dagarsutställning som visas under Bokmässan 2024. På uställningen syns fotografier från Ansel Adams, Helena Blomqvist, Henri Cartier-Bresson, Nanna Debois Buhl, Joan Fontcuberta, Maria Friberg, Sven Gillsäter, Victor Hasselblad, Klara Källström & Thobias Fäldt, Michael Light, NASA, Lennart Nilsson, Per Olof Swanberg, Johan Österholm samt niondeklassare i Göteborg.

Utställningen invigs av astronaut Marcus Wandt som öppnar torsdag 26 september klockan 11 på Bokmässan i Göteborg.

Marcus Wandt.

Seminarium på Bokmässan

Hasselbladstiftelsens seminarium på Bokmässan: ”Fotografi och forskning: mellan objektivitet och misstro”.

Vad har fotografi för roll i människans strävan efter kunskap? Hur påverkas vi av den misstro som råder gentemot fotografiets och forskningens objektivitet och sanningsanspråk? I en dialog om balansen mellan bild och sanning utforskar vi fotografiets betydelse inom forskningen. Medverkar: Åsa Wikforss, teoretisk filosof och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Akademien samt John Conway, professor i radioastronomi vid Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium. Samtalet leds av Kerstin Hamilton, forskare inom bildteknologier och fotografiets roll i kunskapsetik, Göteborgs universitet.

Datum och tid: torsdag 26 september, klockan 13.