Fotografer

Martin Edström gör 360-reportage – i världens största grotta

Foto: Martin Edström
För att kunna belysa världens största grotta tar Martin Edströms team med sig 3 extremt starka och portabla lampor, som totalt ger ifrån sig 90 000 lumen. Foto: Martin Edström
Martin Edström packar inför expeditionen till världens största grotta, Son Doong i Vietnam. Foto: Martin Edström
Teammedlemmarna Mats Kahlström och Erik Hinnerdal kollar igenom ljudutrustningen inför expeditionen till Son Doong. Foto: Martin Edström
Bara för att driva de starka lamporna som Martin Edströms team använder i världens största grotta tar de med 16kg batterier. Foto: Martin Edström
Martin Edström och andrefotografen Erik Hinnerdal kollar igenom packlistor och planering inför National Geographic-expeditionen till världens största grotta, Son Doong i Vietnam. Foto: Martin Edström

Kamera & Bild har tidigare intervjuat Martin Edström, som arbetar med en ny typ av bildreportage. Nu ska han ta ner sin nya reportageteknik i världens största grotta.

–Vi åker på onsdag (den 21 januari, reds anm.), så det är inte långt kvar nu, säger Martin när Kamera Bild ringer upp honom på måndag eftermiddag.

Projektet med att fånga den vietnamesiska Son Doong-grottan med den nya 360-tekniken har Martin funderat på sedan i somras sedan han hörde talas om grottan. Men planeringen tog fart på riktigt i november, när det blev klart att National Geographic var intresserade av att stödja dem.

– Jag har drömt om att arbeta med dem länge och har presenterat flera olika projekt för dem, men det här var det de hajade till mest på. Det är så klart jätteroligt att de väljer att stötta det här projektet, det hade inte varit görbart i den här skalan utan deras hjälp, berättar Martin.

Martin Edström packar inför expeditionen till världens största grotta, Son Doong i Vietnam.

Interaktiv upplevelse

Förutom National Geographic är expeditionen sponsrad av framförallt Dell och Intel, men även flera sponsorer för all utrustning de har med sig ner i grottan. 
Projektet har två syften, dels att utforska det reportageformat som Martin använder sig av,där bilder fotograferade i 360 grader sätts samman till en interaktiv upplevelse som man kan gå omkring i för att utforska en miljö och en berättelse. Det andra syftet är så klart också att utforska grottan.

Att projektet ska bli av redan nu, med en förhållandevis kort startsträcka beror på att det finns planer på att exploatera grottan, som idag ligger en dagsmarsch genom djungel från närmsta väg. Vietnamesiska turistföretag har planer på att gör grottan mer tillgänglig och bygga upp infrastruktur för att transportera runt turister i grottan vilket betyder att om ett år kan den se helt annorlunda ut.

–Det är det som gör att det är lite bråttom och att det finns ett nyhetsvärde i det här projektet.

Teammedlemmarna Mats Kahlström och Erik Hinnerdal kollar igenom ljudutrustningen inför expeditionen till Son Doong.

Sju personer följer med

På sina tidigare resor har Martin oftast rest iväg själv med en eller två assistenter, men den här gången är de sju personer som ger sig iväg från Sverige. Helt enkelt för att det krävs om de ska uppnå den kvalitet som Martin önskar.


– Jag hade klarat av det med att bara åka själv och kanske ha med mig en assistent, men det hade inte alls blivit lika bra. Nu har jag valt ut människor som jag jobbar bra tillsammans med och som är vana vid expeditioner och vildmark. Det är nästan viktigare än olika spetskompetenser. När man väl är på plats så måste allt och alla fungera, trots obekväma förhållanden, förklarar han.

Ett av de största problemen med fotograferandet är ljussättningen. Det finns två öppningar till grottan och kring dessa kommer de att kunna fotografera med dagsljus. Men så fort de tar sig bort från öppningarna måste de ljussätta allt artificiellt. Eftersom grottan är världens största, i volym räknat, så krävs det en hel del ljus.

För att kunna belysa världens största grotta tar Martin Edströms team med sig 3 extremt starka och portabla lampor, som totalt ger ifrån sig 90 000 lumen.

16 kilo batterier

Martin har därför specialbeställt tre lampor som ger ifrån sig 30 000 lumen var. Dessa kommer att användas för att lysa upp grottans insida under fotograferandet. De kräver dock väldigt mycket batterikraft så totalt har teamet med 16 kilo batterier till bara lamporna, batterier som dessutom kommer att behöva laddas om via en dieselgenerator i grottan.

Förutom Martins eget team kommer de att få hjälp av ett expeditionsteam från Vietnam där ledarenär den grottforskare som först utforskade hela Son Doong.

– Det är verkligen kul att få möjlighet att göra ett sånt här projekt i så stor omfattning. Jag tror att ett interaktivt 360-reportage är ett mycket bättre sätt att visa grottan än att bara använda vanliga stillbilder. Känslan av att vara där blir mycket större. Jag ser verkligen fram emot att få komma ner i grottorna och se dem med mina egna ögon, säger Martin.

Martin och hans team kommer tillbaka till Sverige den 31 januari. De kommer att tillbringa tre dagar nere i grottan för att fotografera och dokumentera. Planen är att ett reportage ska bli klart under sen vår eller tidig sommar.