NYHET

Meli Petersson Ellafi nominerad till Pennskaftspriset 2024

Meli Petersson Ellafi.

"Hennes kamera har visat sig vara avgörande för att förmedla berättelserna vi inte visste att vi saknade", lyder ett utdrag ur motiveringen.

Bildjournalisten Meli Petersson Ellafi, som även är en av föreläsarna på Stockholms Fotodag 2024 den 19 oktober, är en av fem nominerade till Pennskaftspriset 2024 för sitt arbete med unga tjejers verklighet.

Så här motiverar juryn beslutet:

"Fotojournalist med särskild blick för unga tjejers verklighet i rå och osminkad form. Genom gediget fotarbete bygger Meli Petersson Ellafi förtroenden som ger oss inblick i tidigare slutna rum. Hon vågar gå nära, väjer inte för det såriga och behärskar balansen mellan bråddjup och värme. Hennes kamera har visat sig vara avgörande för att förmedla berättelserna vi inte visste att vi saknade."

Denise lrare kommer fram till henne och frgar hur hon mr under lektionen den 25 september, 2023, i Vinsta grundskola vstra. Denise r 15 r och gr i klass 9b, hon fr extra std s att hon ska klara av att f godknt i grundmnena.

Övriga nominerade är Anne Bengtsson tillsammans Jennie Ölund och Lena Kvist på Borås Tidnings grävredaktion samt utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

Pennskaftspriset är ett svenskt pris som delas ut till en eller flera kvinnliga journalister som har gjort ett journalistiskt arbete. Pristagaren utses av en jury sammansatt av föregående års pristagare och medlemmar som väljs under Pennskaftsprisets årsmötet.

Juryn består av journalisterna Anna-Lena Lodenius (vinnare av Pennskaftspriset 2022), Snezana Bozinovska (nominerad 2020), Anna Hjorth och AnnaKarin Löwendahl.