Nyhet
När vimmelbilden kom till Kina

Bilder på vimlare i nattklubbsmiljö och snyggt klädda kids på gatan är välbeprövat i Sverige och något av annonsörernas gullebarn.Trots det är konceptet helt nytt i världens snabbast växande ekonomi. Det fattade vimmelfotografen Svante Jerling som nu står bakom P1, de unga kinesernas mötesplats på nätet.
- Vi vill samla Kinas unga på ett ställe på nätet. Och det hade aldrig fungerat utan bilder, säger Svante Jerling.
Klockan är strax innan sex och vi befinner oss i Soho, ett av Pekings nybyggda kontorsområden. Den våg av kostym- och dräktklädda kineser som väller ut ur femtiotalet trettiovåningshus vittnar om att arbetsdagen börjar närma sig sitt slut i ett Kina som andas framtidstro. Här, i byggnad nummer tio på tjugonde våningen ligger P1:s huvudkontor. 30 fastanställda och ett antal studenter som extraknäcker med att registrera nya medlemmar håller till i två rum.
1.jpg
Foto: Svante Jerling
I landet där det sägs att man äter hundar tog Svante Jerlings karriär sin början i studentkvarteren på andra sidan Peking. Hösten 2005 landade han i vad han skulle lära sig var kontrasternas Kina.
- Jag kom hit för att lära mig kinesiska. Jag ville ha något nytt och då var det lika bra att dra undan mattan rejält. Här kunde jag inte ens förklara för taxichauffören vart jag ville åka. Men den största chocken var de enorma kontrasterna, man ser en Mercedes för en halv miljon åka förbi en snubbe som samlar skräp för 500 kronor i månaden.
Men så en dag ringde Svante Jerlings telefon och tillvaron i Kina tog en ny vändning.
- Det var tre gamla kompisar. De hade en idé och de visste att jag var intresserad av fotografi, säger Svante Jerling.
2.jpg
Foto: Svante Jerling
Det var i januari 2007 och i mars samma år plåtade han vimmel på Pekings nattklubbar Den egna erfarenheten var dock begränsad till amatörfotande i Sverige, men det viktiga kontaktnätet fanns där. Fotosidor på internet blev en källa till många välbehövliga tips och tricks.
3.jpg
Foto: Svante Jerling
Affärsidén bakom P1 är enkel: fotografera det unga och hippa (och välbärgade) Kina, publicera på nätet och sälj reklamplats.
- Det handlar om att samla Kinas nya elit, de som spenderar pengar på mode, elektronik och klubbar, på ett ställe på nätet. Det är en av de köpstarkaste grupperna vilket lockar annonsörer.
Och det lockar även besökare.
Idag finns ingen direkt konkurrent. Det finns klubbsidor och det finns sidor som typ Facebook, medan vi har artiklar, vimmelbilder och ett community, säger Svante Jerling.
4.jpg
Foto: Svante Jerling
Nu har nattklubbsbilderna fått sällskap på sajten. I höstas breddade man verksamheten med streetstylebilder vilket fick antalet användare att skjuta i höjden. Och det som började med en svensk fotograf i Pekings nattklubbsdjungel är nu 200 fotografer i fyra städer. Många av dem är vanliga studenter med fotointresse och en nyköpt kamera av varierande modell och kvalitet.
5.jpg
Foto: Svante Jerling
- Till stor del är det en social grej och det finns ett enormt intresse för fotografi i Kina. Alla fotar, med mobilkameror, digitala kompaktkameror och stora dyra systemkameror, säger Svante Jerling.
Det ökade intresset innebär att konkurrensen ökar. Allt fler kineser har råd med en bra kamera och drömmer om ett yrke som fotograf.
6.jpg
Foto: Svante Jerling
- Jag tror att friheten lockar. I Kina jobbar man ofta tio timmar om dagen, och då längtar många efter ett friare liv. Men folk börjar nog fatta att det inte bara är att skära guld med täljkniv. Visst finns det de som tjänar pengar, men 95 procent kommer att fortsätta med sitt fotointresse på amatörnivå, säger han.
7.jpg
Foto: Svante Jerling
För en svensk som vill pröva lyckan i Mittens Rike stavas skillnaden mellan flipp eller flopp Kontakter. Nattklubbsägare, reklamfolk, tidningsmänniskor och inte minst en kamratkrets. Men visst går det även för nyanlända svenskar att skaffa en karriär som fotograf. Samtidigt som konkurrensen är hård gör lägre levnadskostnader och en alltjämt växande marknad att en tur till andra sidan jordklotet kan löna sig.
- Visst kan man hitta jobb på andra sätt men känner du någon så har du mycket gratis. Folk ser mig ute när jag plåtar och det har lett till erbjudanden om att fota för produktkataloger, restauranger och hemsidor. Det gäller att hitta alla de små jobben.
8.jpg
Foto: Svante Jerling
Men för Svante Jerling blir det inte längre så mycket tid över till fotograferande.
- Fram till april var jag manager för de fotografer vi har ute i fält. Nu sköter lokala managers det medan jag håller i kontakter med nya klubbar vi kan jobba med och ordnar events med andra företag.
Och han blir kvar i kontrasternas Kina ett tag till.
9.jpg
Foto: Svante Jerling
- Om fem år är det nog dags att resa upp de pengar jag tjänat här, men än finns mycket att upptäcka. Som att inte alla kineser äter hund, till exempel.
10.jpg
Foto: Svante Jerling
Svantes tips för den som är sugen på Kina
1. Knyt kontakter. Ditt kontaktnät är A och O.
2. Rör dig ute, var social på nattklubbar eller andra ställen.
3. Våga även om ett uppdrag känns för stort.
4. Åk dit, lär dig kinesiska på halvtid och marknadsför dig på heltid.
Fakta om P1
Sajten har 150 000 registrerade medlemmar varav cirka 1 000 är inloggade samtidigt, en siffra som inte helt oväntat är högst på måndagsförmiddagar.
Har cirka 40 heltidsanställda och cirka 25 timanställda i Peking, Shanghai, Hongkong och Shenzhen.
200 fotografer jobbar för sajten. De får 2,50 kronor för en streetstylebild och 25 kronor för 25 bra bilder från en nattklubb. Som jämförelse kan ställas en arbetarlön som i Peking ligger på omkring tusen kronor i månaden.
Text: Alexander Vickhoff
Foto: Svante Jerling