nyhet / objektiv

Nikon Nikkor Z 50mm F/1,4 – ljusstark normal i fullformat 

Det nya normalobjektivet för Nikons Z-fattning blir därmed det andra med bländare f/1,4, tätt efter Nikkor Z 35mm f/1,4.

Nikkor Z 50mm F/1,4 blir det andra objektivet i fullformat med bländare f/1,4 för Z-systemet, efter nysläppta Nikkor Z 35mm F/1,4

Liksom 35mm-versionen ingår Nikkor Z 50mm f/1,4 heller inte i S Line-programmet, men ska ändå prestera väl enligt Nikon: närgränsen är 0,37m, vikten 420 gram och alla rörliga delar i objektivets konstruktion är tätade.

Objektivet är uppbyggt av 10 element i 7 grupper varav ett är asfäriskt. Filterstorleken är 62mm och måtten 75 x 87 mm.

Nikon Nikkor Z 50mm F/1,4 har ett rekommenderat pris på 6 690 kronor inklusive moms. Försäljningsstart är september 2024.

Pressmeddelande: NYA FULLFORMATSOBJEKTIVET NIKKOR Z 50MM F/1.4 ÄR NÅGOT UTÖVER DET VANLIGA

Stockholm, Sverige, 10 september 2024: I dag utökar Nikon sitt sortiment av fullformatsobjektiv i Z-serien med NIKKOR Z 50mm f/1.4. Det här nya 50 mm-objektivet med fast brännvidd har utformats för att fånga ett naturligt perspektiv med extraordinär finess och är verkligen något utöver det vanliga. Tack vare den stora bländaren på f/1,4, den skarpa optiken, snabb autofokus och imponerande renderingsprestanda kan användarna låta kreativiteten flöda när de fotograferar olika typer av motiv, och få fantastiskt djup, klarhet och skärpa, oavsett ljusförhållanden.

Objektivet NIKKOR Z 50mm f/1.4 erbjuder en spännande flexibilitet att skapa i det ljus som är tillgängligt, vilket gör det till ett perfekt allround-objektiv för kreativ vardagsfotografering med fast brännvidd. Dessutom är det ett utmärkt objektiv för fotografering på resor och evenemang. Den stora maximala bländaren på f/1,4 i kombination med det naturliga synfältet ger stora möjligheter till intuitiv kreativitet, dag som natt, oavsett om du fotograferar stadsvyer, unika porträtt av människor eller vill ha skarpa närbilder av detaljer och texturer. Nikons snabba multifokuseringssystem låser exakt på motivet, även vid fotografering med f/1,4, och objektivets imponerande renderingsprestanda säkerställer att färgerna blir levande och verklighetstrogna, att kontrasten är skarp och klar och att ljusheten är jämn och fin över hela bilden.

Fotografer och filmare som använder maximal bländare på f/1,4 kommer att kunna få en stor, vackert mjuk bokeh som är perfekt för porträtt där man vill få motivet att sticka ut, men även för kreativa motljusbilder. Dessutom kan du kan fånga motiv i svagt ljus med enastående detaljer vid lägre ISO-tal eller använda kortare slutartider för att frysa rörelser utan att offra ljusheten. För den som vill ta effektfulla närbilder ger det korta minsta fokusavståndet på bara 0,37 m gott om utrymme att fylla bilden eller fokusera på fina detaljer.

NIKKOR Z 50mm f/1.4 är det andra f/1,4-objektivet i fullformat i Nikon Z-serien och det har samma obegränsade portabilitet som sitt syskon – NIKKOR Z 35mm f/1.4. Båda dessa f/1,4-objektiv med fast brännvidd är noga tätade för att ge en slitstyrka man inte behöver oroa sig för, och de är tillräckligt lätta för att låta sitta kvar på en Nikon Z-kamera medan man utforskar.

Zurab Kiknadze, produktchef för Nikon Europe, säger: ”Vi är glada över att kunna introducera detta standardobjektiv på 50 mm till vårt växande utbud av tillgängliga f/1,4-objektiv med fast brännvidd. Objektivet erbjuder obegränsad kreativitet och portabilitet och passar perfekt med vårt 35 mm-objektiv på f/1,4 som vi nyligen har lanserat. Förvara dessa kompakta objektiv med fast brännvidd från Z-serien bredvid varandra i kameraväskan så kan du enkelt bibehålla estetiken när du byter perspektiv från brett till normalt.”

Sammanfattning av de viktigaste funktionerna: NIKKOR Z 50mm f/1.4

Mångsidigt 50 mm-objektiv med fast brännvidd i fullformat: från vackra landskap eller stadsmiljöer till levande gatubilder. Från autentiska porträtt och detaljerade närbilder till smidiga filmer. Skapa med en brännvidd som uppskattas för sin mångsidighet och sitt naturliga perspektiv utan förvrängningar.

En stor f/1,4-bländare för kreativ flexibilitet: gör det möjligt att använda en stor och jämn bakgrunds- eller förgrundsbokeh, samt ger användaren större frihet att fotografera motiv i svagt ljus. Fånga fler detaljer vid lägre ISO-tal och frys händelserna utan behöva kompromissa med ljusheten.

Imponerande rendering: oavsett om du fotograferar nära eller på håll, helt öppet eller helt nedbländat, fångas motiven med verkligt djup, klarhet och skärpa.

Snabb och tyst autofokus: du kan tryggt och diskret fånga stunder som annars skulle försvinna på ett ögonblick. Tack vare Nikons exakta multifokuseringssystem kan objektivet låsa in på motiv med stor exakthet, även vid fotografering med f/1,4.

Närgräns på 0,37 m: ger gott om utrymme att fylla bilden, hitta fina detaljer eller filma i trånga utrymmen utan problem.

Filma med objektiv med fast brännvidd: detta objektiv passar naturligt bra till upphängningsanordningar (gimbal) och kameraburar, och det naturliga synfältet är utmärkt vid intervjuer och förstapersonsperspektiv. Svajig fokusering motverkas och linjär fokusering kan aktiveras för kontrollerad och precis manuell fokusdragning.

Intuitiv kontroll: den klicklösa inställningsringen kan användas för att enkelt justera bland annat bländare, ISO och exponeringskompensation.

Obegränsad portabilitet: väger endast (cirka) 420 g, och alla rörliga delar i objektivhuset är noga tätade för att ge en slitstyrka man inte behöver oroa sig för.1

Globalt tillkännagivande: 10 september 2024

Försäljningsstart: september 2024

Rekommenderat pris hos återförsäljare: 6,690 SEK

FOOTNOTE:

1 Vi garanterar inte att objektivet är damm- och droppskyddat i alla situationer eller under alla förhållanden.

S