nyhet

Nu kan MacBook Pro M3 14 tum använda dubbla externa skärmar 

Modellen har tidigare bara haft stöd för en extern skärm, något som varit ett problem för många fotografer.

I mars skrev Kamera & Bild om nya MacBook Air med M3 processor, och dess stöd för upp till två extern 5K-skärmar i 60 Hz när datorns egna skärm är avstängd genom att vara nedfälld. 

Möjligheten att koppla in och använda mer än en extern skärm hos MacBook Pro M3 i 14-tumsversionen har tidigare däremot inte varit möjligt – fram tills nu. Nu har Apple däremot släppt stöd för detta i den senaste versionen av Sonoma, version 14.6 som nu finns tillgänglig att ladda hem och installera som en uppdatering av operativsystemet.

Uppdateringen gör att du kan använda två externa bildskärmar upp till 5K/50 Hz med MacBook Pro M3 14 tum om du stänger locket till datorn. Datorn stödjer upplösningar upp till 6K för en extern skärm om du även använder datorns inbyggda.

Fler skärmproblem sedan innan

Kamera & Bild har även tidigare rapporterat om de problem som Apple haft med sin hantering av grafik och skärmar, bland annat genom färgprofiler och färgformat som inte fungerat korrekt. 

Under 2020 skrev vi bland annat om att Apple fick stor kritik från fotografer för att inte tydligt nog påpekat att deras då senaste MacBook Pro och MacBook Air med Apples nya M1-chip, "Apple Silicon", endast stödjer inkoppling av en extern skärm. 

Några veckor efter det problemfyllda släppet av operativsystemet MacOS Big Sur meddelar nu den japanska skärmtillverkaren EIZO om fler problem än så, med de nya M1-datorerna och Apples nya operativsystem macOS Big Sur. Tillverkaren tar upp ytterligare tre problem som enligt EIZO påverkar alla inkopplade externa bildskärmar som kopplas in, inte bara EIZO:s egna.

Ett halvår senare kunde vi berätta att vissa skärmproblem med MacBook Pro M1 och dåvarande senaste MacOS, Big Sur, var lösta.