Fotonyhet
Ny bok om svensk fotohistoria på gång: ”Ska vara bredare”
Forskare skriver just nu på en ny bok om den svenska fotohistorien, från början av 1800-talet fram till i dag. Pressfoto, modefotografi och digitalt fotografi kommer att få mer plats i historiebeskrivningen.
Boken som planeras att ges ut våren 2022 skildrar den svenska fotohistorien utifrån forskning som har gjorts de senaste 20 åren. Anna Dahlgren, professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik på Stockholms universitet, är en av författarna tillsammans med 15 andra skribenter, där de flesta är forskare inom medie- och kommunikationsvetenskap, idéhistoria och fotografi.
– Tanken är att ge en introduktion till fotografins historia i Sverige. Den ska vara så pass lättillgänglig att du kan läsa den även om du aldrig tidigare läst något om fotografi. Men den ska också fungera som en portal för forskning om fotografi inom och utom Sverige, så att du kan söka dig vidare om du är intresserad, säger Anna Dahlgren till Dagens Nyheter som rapporterar om den nya boken.
”Ska vara bredare”
Projektet finansieras av Kungliga Vitterhetsakademien och fotohistorien kommer i boken att presenteras både kronologiskt och tematiskt. Skribenterna vill även lägga större vikt vid ämnen som de menar inte har berörts så mycket tidigare.
– I den tidigare fotohistorien finns ett starkt fokus på dokumentärfotografi och på att göra fotografi till konst. Den här boken ska vara bredare, med kapitel om till exempel reklam- och modefotografi, djur- och naturfotografi, pressfoto och amatörfoto, säger Anna Dahlgren som även är redaktör för boken.
Förlaget Natur Kultur ger ut den nya boken.
Fotohistoria i Kamera Bild
2017 gav Tekniska museet ut en bok om svensk fotohistoria: ”Att se världen / Svensk fotografi under 175 år”, skriven av fotohistoriker Björn Axel Johansson. Delar av detta material har även publicerats som en artikelserie i Kamera Bild som du hittar här.
Läs även
-
Fotohistoria: Fotografins kvinnor – en bortglömd yrkesgrupp
-
Fotohistoria: Lennart Nilsson – från press till vetenskap
-
Fotohistoria: Med kameran på fjärran och sällsamma vägar
-
Fotohistoria: Kameror & svensk fotoindustri
-
Fotohistoria: De flygande fotograferna
-
Fotohistoria: Luftseglarna och världen från ovan