Prylnyhet
Ny sensor driver sig själv med solenergi
Två forskare vid University of Michigan har kommit fram till ett sätt att få en sensor att drivas av det ljus som träffar den. Sensorn de byggt är mindre än en kvadratmillimeter och kan ta upp till 15 bilder per sekund, med i sammanhanget okej kvalitet.
Tidigare har ingenjörer försökt att tillverka sensorer som driver sig själva av det inkommande ljuset. Men de har fastnat vid problemet att en cell i sensorn bara kan göra en sak åt gången. Antingen lagraenerginsom träffar den, eller avläsa hur mycket energi som träffar vederbörande cell.
Solcell bakom sensorn
Euisik Yoon och Sung-Yun Park vid University of Michigan kom fram till en lösning på problemet. De ljuskänsliga cellerna i en sensor är inte helt ogenomskinliga, ganska mycket ljus paserar faktiskt igenom dem. Så genom att sätta en solcell bakom dessa så kunde de fånga upp tillräckligt med energi för att driva sensorn. På så sätt kan sensorn samtidigt drivas av det ljus som den registreras för själva bilden.
För övervakning
Att tekniken inom en snar framtid kommer finnas i våra kameror väl nog mindre troligt. Men inom för övervakningskameror och liknande finns antagligen en större efterfrågan, då man skulle kunna tillverka en nästan osynlig kamera som inte är i behov av extern strömförsörjning.