Krönika
»Passa på att bli bättre på något svårt under sommaren«
Genom nya utmaningar kommer vi alla sluta som vinnare genom den erfarenhet vi samlat på vägen.
"Om dina bilder inte blir tillräckligt bra så är du inte tillräckligt nära",har vi fått lära oss av bildjournalisten och Magnumfotografen Robert Capa. Detta gällde med hans ord kanske främst för människor och händelser i och med att det var det han arbetade med, men faktiskt så är det ändå rätt bra tips genomgående inom fotografins värld.
På ett vis är det breda perspektivet med vidvinkel också något som gör bilder bra, man har möjlighet till att få med en stor del av omgivningen på bild, som berättar en fyllig historia åt den som ser bilden – det finns helt enkelt mer plats att visa något för betraktaren. Men det som då ofta går förlorat är närheten till den eller det man fotograferar, och en stor del beror på att alla element i bilden oftast blir så mycket mindreju mer vidvinkel man använder.
Närheten och kopplingen till det vi fotograferar är därför en av de viktigaste ingredienserna. Vi kan uppnå en del av den närheten genom att använda oss av en längre brännvidd, nå längre, använda teleobjektiv och fylla ut det vi fotograferar över bildytan. Nära. Stort. Även om vi inte är nära så kan vi förmedla en närhet. Själv äger jag inget supertele, jag går hellre lite närmare, något som också är inbyggt i mig som bildjournalist. Men många gånger kan man inte gå närmare. Ett exempel är när man fotograferar djur.
Somriga fotoskolor
Somriga fotoskolor
-
Fågelfotografernas bästa tips för bättre fågelbilder
-
Testa konsertfoto i sommar – här är proffsens bästa tips
-
Kamera & Bild PLUS – fotografens bästa medlemskap
-
Skola: Innebörden av att vara en kreativ fotograf
-
11 enkla tips som gör dina månbilder bättre
-
Skola: När förberedelse möter möjligheten
-
Fotografering på en badstrand – därför är det tillåtet
-
”Får jag fotografera människor på en badstrand?”
-
REPRIS: Föreläsning med fågelfotografen Jonas Classon
För ett tag sedanintervjuade jag fågelfotografen Jonas Classonsom både visade bilder men även tipsade om hur du som fotografkan tänka för att komma närmare fåglarna och avbilda dessa på vackra bilder. Tipsen tar jag med mig, liksom tankarna kring hur jag kan försöka få bra bilder på fåglar, tänka på väder, vind, soluppgång, solnedgång och ljusinfall. Spännande nog så gäller detta för många olika typer av genres inom fotografin – de bara pusslas om något beroende på vilken ingång man har.
Jag kommer arbeta med något jag ser som svårt under sommaren – fågelfotografering – och försöka bli bättre på det. Jag tror nämligen att man kan komma långt genom att bara ställa om sig och anpassa sig, och på så vis lyckas bli bättre på något som jag uppfattar som svårt. Om jag lyckas får vi se, men med lite tur har någon av er läsare inspirerats att ta er an utmaningen att bli bättre på något ni anser är svårt. På så vis kommer vi alla sluta som vinnare genom den erfarenhet vi samlat på vägen.