Nyhet
Pixelns skapare Russell Kirsch död
Dataingenjören uppfann "pixeln" och skapade världens första digitala bild på 32 kilopixel.
Russel A. Kirsch är dataingenjören som uppfann pixeln, har gått bort 91 år gammal. Under sitt liv som forskare på MIT har han bidragit med en hel del teknik som nu används inom digital fotografering.
Kirsch har även jobbat i 50 år för National Bureau of Standards (NIST) där han även uppfann pixeln och producerade det första digitala fotografiet någonsin – bilden på sin son Walden. Bilden på Walden.
Bilden på Walden är uppbyggd av 172x172 pixlar, eller runt 32 kilopixel, och är skapad genom två monokroma inscanningar med olika känslighet. Varje pixel kunde bara vara vit eller svart (1 bit), men genom att göra två scanningar kunde en av dessa justeras för att representera gråskala.
Bilden på Walden är nu ikonisk, efter att ha blivit utnämnd till en av Life Magazines "100 fotografier som förändrade världen" under 2003.
Uforskare andra pixelformer
Kirsch fortsatte att utveckla pixel-konceptet även under sin pension – bland annat genom att försöka förfina bildkvaliteten genom användningen av pixlar med olika form och förhållanden. Bland annat sa Kirsch att "det mest logiska var att göra pixlarna kvadratiska, men det logiska är ju inte den enda möjligheten. Det var väldigt dumt att alla har lidit av detta sedan dess".
Mer fotohistoria
I sina försök till förbättringar testade Kirsch bland annat att rotera grupper av pixlar, pixlar med olika förhållanden och form. En del av denna jakt var att försöka bli av med det som vi nu kallar pixelering eller pixellation – bildens fula block – som man ser i de kvadratiska pixlarna i en lågupplöst bild.
Resultatet kan ses här ovanför, med 6x6 pixlarsom delas i två trianglar som sedan roteras för att öka kontrasten, och därmed skapar en bild med bättre skärpa.