Vetenskap

Platta linser verklighet inom fem år

Professor Rajesh Menon visar upp en prototyp på den platta linsen.

Ett team vid Utah University har lyckats tillverka en prototyp av en platt lins – tio gånger tunnare än ett hårstrå. Detta kan innebära helt nya möjligheter för mobilkameror och framtidens objektivdesign.

Ultratunna linser har länge eftersträvats hos tillverkare av objektiv. Vanligtvis betyder ökad brytning även ökad vikt, vilket i sin tur också leder till ett ökat pris på slutprodukten.

Just vikt och storlek är något som nu kan ha lösts av en grupp forskare vid Utah University i USA, som precis släppte en rapport med sitt resultat kring forskning med linsdiffraktion, med professor Rajesh Menon som författare.

I stället för att använda en rundad kurvatur, som vi hittar i vanliga linser i dag, så kan denna nya teknik skapa platta linser genom en helt ny design. Detta kan som exempel användas i telefoner eller framöver även kameror, för att minska både storlek och vikt. Linserna, som är ned till tio gånger tunnare än en hårstrå, eller miljoner gånger tunnare än dagens objektiv, använder sig av ljusets diffraktion för att böja ljuset i linsens mikrostruktur.

– I naturen ser vi detta när vi tittar på vissa fjärilsvingar. Färgen på vingarna beror på diffraktion, samma sak när vi tittar på en regnbåge. Det som är nytt är att vi nu visat är att man kan böja ljuset genom diffraktion på ett sätt så att ljusets olika färger bryts likadant till samma fokuspunkt, något man inte trott varit möjlig, skriver Rajesh Menon.

Eftersom konceptet nu har visat sig fungera tror Rajesh att de första användningsområdena kan komma redan inom fem år.

På ämnet har både Apple och Sony visat att de arbetar på ny sensordesign i form av välvda sensorer.