Prylnyhet

10 big no-nos i Photoshop

I en dokumentär eller journalistisk bild är kloning inte okej. Foton: Elin Parmhed
Vit vinjettering.

Photoshop är en värld av tips och tricks. Möjligheterna är många, fallgroparna likaså. Vad som är »okej« att göra är en smaksak och beror också på hur och i vilket sammanhang bilden ska användas. Hur som helst ger vi dig här tio saker i Photoshop som fotografer bör tänka igenom ett antal gånger innan de gör.

Publicerad
Selektiv färg kan vara roligt att leka med. Men bör användas sparsamt ändå.
Naturlig linsöverstrålning kan vara snyggt, men det ser lätt konstlat ut om man lägger på det i efterhand i Photoshop.
Text i bild.

Fejkad linsöverstrålning

En motljuseffekt som kan vara snyggt när det faktiskt är vad det är och uppstår i fotograferingsögonblicket, men som kan bli för mycket när du lägger på det i Photoshop. Nås via Filter > Återgivning för den som ändå känner för att leka med effekten.

Selektiv färg

Röda rosor, en gul bil eller blå ögon mot en i övrigt svartvit bild. Nej, nej, nej. Det finns få tillfällen då selektiv färg faktiskt är snyggt. Sen kan det vara roligt att leka med, men det är en annan sak.

Dåliga friläggningar

Det syns direkt om man inte orkat lägga ner tid på att frilägga ordentligt.

Överskärpning

Många tror att en skarp bild är värd mer än en suddig bild och tar gärna i för mycket. Resultatet blir ofta att bilden ser alltför digital ut. Man måste tänka varför man skärper och anpassa skärpningen efter motivet och vad man vill ha fram. Tänk på att bra skärpning inte syns, men gör mycket för bilden.

Överdriven färgmättnad

Allt som är överdrivet är ju sällan bra.

Överdriven HDR

HDR är fantastiskt eftersom du kan lyfta fram alla delar i en bild, men effekten blir lätt effekten av bilden och ibland är gränsen hårfin. Man behöver inte dra på mer effekt bara för att man kan, det räcker med att stanna där det är nog.

Klippa in lodjur eller annat lurigt (kloning)

Men skulle du göra det så var tydlig med att du gjort det. Alltid.

Vit vinjettering

Visst finns det bilder där det är legitimt med vit vinjettering, som porträttbilder från 1920-talet och sedan några årtionden är det vanligt på studentporträtt. Eller varför inte ett porträtt i sepia med lite vit vinjettering? Njae. Tänk dig för innan du väljer vit vinjettering.

Överdriven ansiktsretusch

Viss ansiktsretusch är helt okej, som att ta bort en finne eller två, men när det går till överdrift och hela ansiktet smetas ut blir porträttet platt och personen blir av med sin karaktär. Retuscha med måtta.

Text i bild

Text i en bild som ska vara en bild, och inte reklam eller en trycksak och så vidare, tar bort onödigt mycket fokus från bilden.