Prylnyhet

Fujifilm GFX 100S – hög upplösning i litet format

Fujifilm utökar sitt mellanformatssegment med ytterligare en modell, GFX 100S. En mindre, lättare och billigare kamera med samma upplösning som toppmodellen GFX 100.

Fujifilm har just lanserat en ny mellanformatskamera som baseras på deras toppmodell GFX 100. Den nya kameran har fått genomgå ungefär samma behandling som GFX 50R gjorde i jämförelse med GFX 50S, det vill säga att den är betydligt mindre och lättare. Den nya modellen heter GFX 100S.

GFX 100S ser mer ut som en vanlig dslr än GFX 100 och Fujifilm menar att den designen var enklare när de skulle få in bildstabiliseringen, jämfört med mätsökarformatet som blev resultatet när man minskade ner storleken på GFX 50-serien till GFX 50R. Dslr-stuket kan säkerligen även fungera som dragare för att locka över användare av småbildskameror till denna kamera som har ungefär samma ergonomi, men större sensor.

Nytt och gammalt

Tekniken i GFX 100S är delvis nyutvecklad och delvis lånad från andra modeller, eller snarare plockad ur Fujifilms stall av prylar. Sensorn är samma som i GFX 100, alltså en bakgrundsbelyst cmos-sensor med 102 megapixlar som vi vet levererar riktigt bra bildkvalitet. Här har man kombinerat den med X-Processor 4, samma som sitter i X-T4 och X-S10. Fujifilm har även använt sig av samma batteri som i X-T4, vilket hjälper till med att minska storleken. Det ger 460 bilder vid full laddning. Det är ungefär hälften av vad GFX 100 får av sin batteriuppsättning (två stycken), så per batteri är det en förbättring. Det finns ett extra grepp som tillbehör till GFX 100S, men de främsta funktionen greppet ger är kompatibilitet med Arca-swiss-infästningar för stativ.

GFX 100S kan leverera råfiler i antingen 14 eller 16 bitar.

Mindre men bättre stabilisering

En av de nyutvecklade delarna är den femaxliga bildstabiliseringen som baseras på samma lösning som i X-S10 vilket gör att man kunnat dra ner på storleken men ändå ökat effektiviteten jämfört med GFX 100. I GFX 100S ska bildstabiliseringen kunna kompensera sex steg. Den kan också samarbeta med bildstabilisering i objektiven vilket gör att den bibehåller bildstabiliseringens nivå även på längre brännvidder.

Autofokusen har 3,76 miljoner fasdetekterande pixlar som täcker nästan hela bildytan. Kameran ska kunna trycka iväg 5 bilder per sekund med följande autofokus.

Fast sökare

Till skillnad från storebror GFX 100 är sökaren på GFX 100S fast och kan inte justeras. Oled-sökaren har 3,68 miljoner bildpunkter och uppdateringshastigheten kan ökas via kamerans boost-läge.

På baksidan finns en 3,2-tums pekskärm som går att vinkla uppåt, nedåt och åt sidan. Den övre displayen är på 1,8 tum.

Yttre förändringar

Nedbantningarna från GFX 100 gör att GFX 100s väger 500 gram mindre (900gram) och är betydligt tunnare. Men Fujifilm har också gjort förändringar i ergonomin, bland annat genom att göra joysticken bredare och mönstrad vilket ska göra det lättare att välja fokuspunkt. Det ska nu också gå att röra den diagonalt.

Det finns också ett nytt inmatningshjul för val av fotograferingsläge som har sex programmerbara lägen om du gärna använder specifika inställningar.

Video

GFX 100S kan filma i 4K i upp till 30 bilder per sekund i H.265 eller H.264 upp till 40Mb/s. Den kan också mata ut 10 bitars 4:2: eller en 12 bitars 4:2:2 Prores raw till en extern enhet. GFX 100S matar ut video från hela sensorns bredd, vilket enligt Fujifilm ska ge möjlighet till ett unikt utseende på filmmaterialet tack vare sensorns storlek.

Fujifilm har inte bara lyckats banta ner storleken så att den tål att jämföras med en dslr utan även priset. En GFX 100S kostar 65999 kronor. Den kommer att finnas tillgänglig i butik i mars.

Ny glugg

Samtidigt som den nya kameran lanserar Fujifilm också ett nytt objektiv med GF-fattning. Det nya objektivet är deras ljusstarkaste till fattningen med sina 80mm och f/1,7.

GF 80mm f/1.7 R WRsiktar in sig på de som är ute efter ett porträttobjektiv som ger lite mer miljö i bilderna.Liksom GFX 100S är objektivet vädertätat. Priset hamnar på 25999 kronor.