Prylnyhet
Fujifilm X-H1: Första intrycken vid lanseringen i Lissabon
Kamera & Bilds Ola Jacobsen är i Lissabon för att bevaka Fujifilms lansering av X-H1. ”Jag har provat den i ljussvaga situationer och fått skarpa bilder med ¼ sekund slutartid med 55mm brännvidd. Det är imponerande”, säger han.
Läs mer: Fujifilm X-H1 – får bildstabilisering och siktar mot proffsen
Vad är dina första intryck av kameran?
– Det första som slår mig när jag håller i den, är hur mycket större den är än X-T2. Handgreppet påminner mycket om GFX och kameran har även blivit högre än småsyskonet X-T2. För oss med lite större händer är det en välkommen utveckling. Den är också ännu mer gediget byggd och har hårdare ytbehandling.
Vad är den största nyheten skulle du säga?
– Det är helt klart den inbyggda fem-axliga bildstabiliseringen. Jag har provat den i ljussvaga situationer och fått skarpa bilder med ¼ sekund slutartid med 55mm brännvidd. Det är imponerande men framför allt är bildstabiliseringen viktig när man filmar utan stativ.
Har du själv hunnit att filma något med kameran?
– Ja, och kameran imponerar även här. Stabiliseringen presterar bra i de videosituationer som jag har haft möjlighet att prova här under eventet i Lissabon. Autofokusen hade lite svårt att hitta ansikten, men det är få filmare som jobbar med autofokus, så det är att betrakta som ett mindre problem. Det kan också ha haft att göra med känslighetsinställningarna som jag inte hade tid att ge mig in i.
– Med kameran släpper Fujifilm också en annan nyhet i en av sina paradgrenar: filmsimuleringen Eterna. Den ger en mer filmlik look med låg kontrast, låg färgmättnad och blåa toner med dragning åt cyan. Det jag sett hittills är megasnyggt.
Vem riktar sig kameran till?
– Sannolikt kommer Fujifilm X-H1 bli populär bland fotografer som både filmar och fotograferar stillbilder. Även de stillbildsfotografer som står på tröskeln till att filma mer kommer att uppskatta de enkla arbetsflöden som Fuji erbjuder med sina filmsimuleringar.
– Kameran bjuder på mängder med godis för filmaren. Till exempel ett sätt att snabbt växla mellan att filma slow-motion och vanlig film. Med ett knapptryck går man över till slow-motionläget, och då växlar kameran över till den frame-rate och upplösning som är vald sedan tidigare. Filmen märks också upp så att den beter sig som en slow-motion redan när den importeras i redigeringsprogrammet, vilket sparar tid i klippfasen.
Hur skulle du sammanfatta?
– Fujifilm X-H1 ett jättelyft för den som vill filma professionellt med Fujis X-system, men också för den stillbildsfotograf som tyckt att X-T2 var för liten och som önskar ett ännu mer robust hus med bättre grepp.
Läs om våra första intryck av kameran och se bilder i nästa nummer av Kamera Bild, ute 6 mars.