Prylnyhet

Nya Olympus Pen E-P5 – med sensor från OM-D

Nya Olympus Pen E-P5 (de två främre) har fått sin design från 60-talets Olympus Pen F (bakre). Calle Rosenqvist
Genom bilden på QR-koden skapas en direkt koppling mellan kameran och en smartphone. Calle Rosenqvist

Olympus går vidare med sin retrodesign och släpper nu Pen E-P5 med drag från sin kamera från 60-talets - Olympus Pen F. Samtidigt får kameran samma sensor som flaggskeppet OM-D.

Micro fourthirds-sensorn i nya Olympus E-P5 på 16 megapixel är samma som vi hittar i Olympus OM-D, med ett ISO-omfång på upp till 25600 ISO. Skärmen är liksom hos OM-D vinklingsbar i ett led – med en upplösning på 1,04 miljoner pixlar. Kameran är också den första digitala kompakta systemkamera med en mekanisk slutare som klarar slutartider upp till 1/8000 sekund. Bilder i serie tas med 9 bilder per sekund. Film spelas in i full.HD 1080p med 30 bilder per sekund i 20 megabit.

Olympus fortsätter med wifi-uppkoppling, och har med E-P5 gjort en lösning för enkel inställning och setup. Enheterna ställer du in genom att fotografera av en QR-kod från kamerans skärm som därefter får alla nödvändiga inställningar. Du kan sedan snabbt koppla upp kameran mot en smartphone med iOS eller Android, samt läsplatta, för att föra över bilder eller fotografera på håll genom fjärrstyrning.

Samtidigt passar Olympus på att fira sin Pen-design från 60-talet, något som också syns i designen hos E-P5 som fått ärva sitt utseende från den nu 50 år gamla Pen F. En ny sak är det väljbara reglaget som låter dig välja inställningar för läge 1 och 2, vilket gör att du snabbt kan justera vad tumreglaget ska användas till, exempelvis justering av ISO på läge 1 eller exponeringskompensation för läge 2.

Olympus har arbetat en del med autofokusen, och introducerar bland annat Super spot AF som ger dig möjlighet till enklare autofokus vid makrofotografering, då punkten för autofokus är ännu mer precis. För den som gillar manuell fokusering finns också AF-peaking som låter dig se vad i bilden som är i fokus. Olympus passar samtidigt på att släppa en ny digital sökare, VF-4, med 1,48x förstoring. Upplösningen är 2,36 miljoner pixlar, är vinklingsbar och har inbyggd ögonsensor. Sökaren är också kompatibel med äldre Pen-modeller men då utan funktionen av ögonsensorn.

Övriga funktioner är bland annat en lättare typ av automatisk time-lapse, där du kan ta upp till 99 bilder med bestämt intervall och sedan skapa en film direkt i kameran, med en maxlängd på 10 sekunder. Funktionen Photo Story låter dig ta tre olika bilder för att sedan låta kameran skapa en sammansatt triptyk av bilder med ram.

Olympus Pen E-P5 kommer i svart, silversvart och vitt. För att matcha den svarta modellen kommer även tre objektiv i svart utförande – 17mm/1,8, 45mm/1,8 samt 75mm/1,8. Kameran kommer att finnas tillgänglig från juni. Priset för Pen E-P5 är 9000 kronor (999 euro), och i kit med 17mm/1,8 och den elektroniska sökaren VF-4 för 1449 euro, samt i kit med obektivet 14-42mm för 10000 kronor (1099 euro).

Kamera Bild har provat Olympus Pen E-P5

Retrotrenden hos nya kameror är något som går hem hos många idag, främst hos de som gillar den lite mer analoga känslan. Olympus har tagit fasta på deta även i denna modell. Utrförandet är lätt , rundat, mjukt och ergonomiskt, och har all sin likhet med den 50 år äldre och analoga Olympus Pen F från 1963. Silverversionen är riktigt snygg och känns riktigt välbyggd. Hela kamerahuset känns välbyggt och genomtänkt med sina former och sitt upplägg. I handen ligger den fint och känns bekväm och bra, framförallt med de något mindre utstående objektivalternativen.

Den nya 2x2-knappen som låter dig ändra mellan två lägen för att växla mellan två funktioner, fungerar rätt fint. Knappen justeras lätt med tummen och låter dig sedan göra ändringar med tumhjulet. Snabbheten mellan att ha en fysiskt lättåtkomlig knapp för byte av funktion av viktiga reglage är ett smart drag. Ett test framöver får påvisa om det är en funktion som fungerar fint även i snabba skarpa lägen. Det jag konstaterar nu är att jag gillar möjligheten till att använda kamerans kanske mest använda och bästa reglage med dess placering – för att ändra dess funktion. Bra och smart.

Snabbheten som jag upplevde i användningen hos OM-D gällande fokus, handhavande och responsivitet går igen även hos Pen E-P5. Kameran känns över lag snabbarbetad utan att man behöver vänta på att kameran ska slutföra något den håller på med. Autofokusen känns rapp och bra inomhus.

Den elektroniska sökaren VF-4 känns också den riktigt bra. Bilden som visas är 100 procent av bildytan, med en förstoring på 1,48x. Bilden känns också stor och högupplöst, med bra skärpa och snabb justering/anpassning mellan ljusa och mörka omgivningar. Ögonsensorn som finns inbyggd i den fungerar också bra. Det ska bli intressant att se hur den fungerar med E-P5 i lite olika fotograferingssituationer, för att se om den håller måttet vid olika ljusförhållanden.

Funktionen Photo Story är också en användbar funktion direkt i anslutning till möjligheten att ansluta kamerna till sin smartphone. Att berätta en historia med bilder är något som många gör dagligen genom att ladda upp bilder på Instagram – nu kan du direkt i kameran göra en kvadratisk historia med tre bilder för att snabbt få ut den på Instagram. Olympus har tagit trådlös uppkoppling och mobilitet på allvar. Frågan är hur många som kommer att använda det i praktiken.