Prylnyhet

Olympus Pen E-PL2 med makrobelysning

Olympus E-PL2 med belysningsarm för makrobilder.
Olympus E-PL2 med Penpal bluetooth.
Olympus E-PL2
Olympus E-PL2
Olympus E-PL2
Olympus E-PL2 med fisheye-adapter.
Olympus E-PL2 med makro-adapter.
Olympus E-PL2
Olympus E-PL2

Det är framför allt på tillbehörssidan som Olympus E-PL2 utmärker sig. En ny tillbehörsport gör det möjligt att fästa tillbehör som Macro Arm Light – för precisionsbelysning av närbilder. Ett annat nytt tillbehör är Penpal Bluetooth för att kunna koppla kameran till en mobiltelefon och därmed kunna skicka upp bilder på nätet snabbt.

Publicerad

Sett till kameran har det också hänt en del grejer sedan E-PL1. Olympus E-PL2 har fått vad tillverkaren kallar Live wheel på baksidan som ska göra det ännu enklare att navigera i menyerna och välja rätt funktion eller läge. Guide-funktionen från E-PL1 finns kvar, men fungerar nu också i filmningsläget. Guidefunktionen på E-PL1 var väldigt användarvänlig och använde termer som vem som helst kan förstå. Läs mer om den funktionen i vårt test av E-PL1.

Kitobjektivet har även det uppdaterats. Medan det förra led av vissa autofokusproblem, framför allt upplevdes autofokusen som relativt långsam, ska det nya M.Zuiko Digital 14-42mm/3,5-5,6 II fokusera snabbare. Zoomomfånget på 14-42mm motsvarar 28-84 millimeter i småbildsformatet.

Sedan tidigare finns ett antal konstnärliga filter att applicera på bilderna. E-PL2 har liksom Olympus E-5 fått det nya filtret Dramatic Tone som ökar på kontrasten. Nytt är även möjligheten att lägga på ytterligare ett filter på bilder som redan fått ett filter. Filtrena går även att använda för HD-filmningsläget.

Sensorn är en höghastighets Live MOS med 12 megapixel. Skärmen är tre tum stor med 460 000 bildpunkter. Slutartiden går ner till 1/4000 sekund och serietagningen kan pumpa iväg tre bilder per sekund. Såväl bildstabilisering som inbyggd blixt finns. En nyhet på minneskortssidan är att kameran är kompatibel med SDXC-kort som ger mer utrymme att fotografera och filma.

En ny funktion är multiexponering som kan kombinera upp till tre råbilder.

Tillbehörsport 2 är annars

det mest intressanta med Olympus E-PL2. Den gör det möjligt att ansluta ett flertal olika tillbehör. Bland de nya tillbehören finns Penpal Bluetooth som gör att man kan föra över bilder till sin telefon. Ett ännu skojigare nytt tillbehör är Macro Arm Light som är en belysningsarm för makrobilder. Mikronfonsetet SEMA-1 och optiska och elektroniska sökare går också att ansluta.

Samtidigt med E-PL2 lanseras också tre nya adapter-linser för makro, fisheye och vidvinkel.

Olympus E-PL2 börjar säljas under januari till ett rekommenderat cirkapris om 6 300 kronor.