Prylnyhet
Panasonic Lumix GH5: Läs allt om nya kameran
Panasonic uppdaterar sin GH4 och gör det stort. För den som filmar har det hänt en hel del, och för den som fotograferar finns även en hel del intressanta uppdateringar i nya GH5.
Panasonic släppte i dag även nya Lumix GX800 och FZ82 – läs allt om de nya kamerorna på denna länk.
Det var på den stora fotomässan Photokina i Tyska Köln som Panasonic började släppa info om deras nya flaggskeppsmodell Panasonic Lumix GH5. De avslöjade inte så mycket mer detaljer om den än att den var under utveckling, skulle ha möjlighet att ha ett 6K-fotoläge samt video i 10-bitars 4:2:2.
Sensorn hos nya Panasonic GH5 – som är utan lågpassfilter – har nu fått 25 procent högre upplösning på 20,3 megapixel jämfört med GH4 som har 16. ISO-omfånget är däremot detsamma med ett spann på 100–25600 ISO. GH5 har även blivit något snabbare mot GH4: seriebildstagningen är fortfarande 12 bilder per sekund, men med kontinuerlig autofokus kan GH5 ta 9 bilder per sekund mot tidigare 7 hos GH4. Enligt specifikationerna vi fått ska GH5 klara minst 100 bilder i råformat i serie.
Antalet autofokuspunkter har ökat från 49 hos GH4 till 225 hos GH5.
Kameran har även fått en större RGBW-skärm på 3,2 tum, med en upplösning på 1,62 miljoner bildpunkter. Den elektroniska OLED-sökaren har en upplösning på 3,686 miljoner bildpunkter.
Vidareutvecklad för film
Panasonic har givetvis utvecklat GH5 ytterligare när det gäller filmegenskaper. Kameran arbetar internt i 4:2:2-format i 10-bitar (full-HD eller 4K/30p/25p/24p) eller upp till 60p/50p i 4K i 8-bitars 4:2:0-format. Till skillnad från GH4 så beskärs inte bilden, utan hela sensorn används för filmning.
Inspelning eller visning i 10-bitars 4:2:2-format i 4K 60p/50p kan endast ske med extern utrustning som skärm eller hårddiskinspelning. Full-HD går att spela in i upp till 180 bilder per sekund. En kommande firmwareuppdatering planerad till april 2017 ska ge möjligheten att spela in i 10-bitars 4:2:2-format även internt, samt möjlighet till All-Intra-inspelning av video i 4K/30p/25p/24p i 400 megabit, samt möjlighet att spela in full-HD i anamorfiskt läge.
I Panasonic GH5 finns gammainställningar för Cinelike D V, samt nya Rec.709 för HDTV. Med en köpbar uppdatering kan man även uppgradera kameran till att kunna använda V-LogL-gamma. I övrigt har Panasonic redan nu planerat kommande firmwareuppdateringar för GH5, med bland annat de funktioner som syns ovan.
GH5 har även fler möjlighetera att synkronisera multipla videos genom bild eller ljud i postproduktion, via Waveform monitor eller Vector Scope (rec run/free run).
Nya Pansonic GH5 har även utrustats med dubbla SD-kortplatser (UHS-II U3) med möjlighet till hotswap vid filmning. Detta innebär att när minneskortet i första kortplatsen blir fullt så börjar det skriva till det andra kortet, samtidigt som du kan byta till ett tomt kort i det första, och så vidare. GH5 har ingen tidsbegränsning i hur lång film du kan spela in.
Om du gillar HDR så kommer det, efter en ny firmware i den andra halvan av 2017, finnas möjlighet att spela in film i HDR direkt i kameran, för att sedan visa materialet på en kompatibel tv med HDR-funktion.
Fler tekniker
Panasonic hade "4K Photo" där kameran kunde ta bilder i 8 megapixel i 30 bilder per sekund, vilket gjorde att du kunde välja exakt den bild du ville ha vid ett snabbt händelseförlopp. Nu har tekniken vidareutvecklats till det som Panasonic kallar för "6K Photo, vilket innebär att du kan ta upp till 30 bilder per sekund i 18 megapixel (HEVC), eller 4K Photo i upp till 60 bilder per sekund (H.264).
Också processorn har utvecklats för att snabbare kunna analysera bilden för att se om pixeln är del av en yta, kant eller detalj, vilket i sin tur minskar problem med så kallad falsk färg vid kanter.
GH5 har även fått en lågenergi-bluetooth 4.2, som gör att du hela tiden kan vara uppkopplad mot kameran utan att batteriet dräneras, för att överföra exempelvis bilder till din smartphone. Vid tyngre överföring kopplar kameran om till wifi av ac-typ, specificerad upp till 5 GHz.
Dessutom har kameran en inbyggd intern mikrofon innanför chassit som tar upp ljud som skapas inuti kameran, ljud som sedan filtreras bort från själva ljudsignalen. För den som vill använda externa mikrofoner finns även ett tillbehör som fästs i blixtskon, som ger ytterligare ljudkontroller och XLR-uttag för två balanserade ljudingångar. Priset för ljudtillbehöret är 4 999 kronor.
Slutaren hos GH5 är omgjord mot GH4, vilket har gjort den tystare än hos GH4. Bland annat minskas dämpningen på ett bättre sätt, vilket minskar både ljud och vibrationer.
GH5 har en 5-axlad "dual IS"-funktion för bildstabilisering, vilket innebär att den kan kompensera ned till fem steg beroende på val av brännvidd. Den inbyggda bildstabiliseringen arbetar tillsammans med objektivets bildstabilisering, om någon sådan finns, för att ytterligare förbättra bilden.
Samma design
Hos nya Panasonic GH5 ser vi många likheter med föregångaren GH4. Utseendet är nästan identiskt, och tittar man närmare på baksidan så ser vi att de två kamerorna ser nästan identiska ut, med några få skillnader. GH5 har en något större skärm, en förflyttad inspelningsknapp som i stället förvandlats till en joystick, samt ett snurrhjul som blivit större.
Kamera Bild fick möjlighet att prova GH5 under en timme. Det vi kan konstatera är att kameran känns mycket snabb i responsen när man ändrar inställningar eller justeringar i kameran. Den elektroniska sökaren har fått en högre upplösning och en större förstoringsgrad. Bilden är stabil och snabb i sin uppdatering, vilket gör att skillnaden mellan en digital eller analog sökare nu känns än mindre.
Skärmen på baksidan är något större än hos föregångaren GH4, nu 3,2 tum i stället för 3. Skillnaden är inte markant, men det passar bra till kamerahuset som nu också är, och upplevs, något större än GH4.
En av de bättre yttre förändringarna är snurrhjulet på baksidan. Räfflorna har blivit större, hjulets utbuktnad tydligare, och i det stora hela käns det som om snurreglaget är både lättare och stabilare att använda än hos GH4.
Nytt zoomobjektiv
I samband med nya GH5 släpper Panasonic även ett nytt objektiv, LEICA DG VARIO-ELMARIT 12–60mm f/2,8–4,0 Asph som även ingår i ett av kiten för GH5. Brännvidden blir motsvarande 24–120mm i småbildsformat.
Objektivet passar för all fotografering och är vädertätat. Objektivet har innerfokusering, vilket gör att inga yttre delar rör sig vid fokusering. Objektivet passar även bra för filmning då den har en steglös mikromotor som mjukt kan anpassa bländaren vid filmning, vilket innebär att man inte ser några stora ljusförändringar i bilden då bländaren justerar sig.
Samtidigt passar Panasonic på att förnya sina tidigare objektiv LUMIX G X VARIO Power OIS 12-35mm f/2.8 II Asph, 35-100mm f/2.8 II, 45-200mm f/4.0-5.6 II samt 100-300mm f/4.0-5.6 II. Dessa fyra objektiv får nu support för bildstabilisering (OIS), Dual IS, samt bildstabilisering med 5-axlad Dual IS-2 på kameror som stödjer detta.
De två senare objektiven får även stöd för autofokusuppdatering på 240 cykler per sekund, vilket ökar snabbheten på den kontrastdetekterande autofokusen. Båda dessa objektiv är vädertätade.
Priser (Uppdaterad 160105, 10:30)
Panasonic GH5 börjar att säljas under första veckan i april. Pris för endast hus är 23 999 kronor.
Panasonic GH5 hus med nya 12-60mm/2,8–4,0 är 30 999 kronor.
Panasonic GH5 hus med 12-60mm/3,5–5,6 är 25 999 kronor.
Batterigreppet BGGH5E för GH5 kostar 4 499 kronor.