Prylnyhet
Supertelet från Canon med inbyggd telekonverter är här
Du kunde se objektivet som prototyp i bland annat Canons monter på Fotomässan förra året. Nu är Canons nya 200-400mm/4L IS USM färdigutvecklad, och är det första objektivet med inbyggd telekonverter som ger en brännvidd på upp till 560mm. Kamera & Bild har provat objektivet.
Med en inbyggd telekonverter på 1,4x hoppas Canon kunna nå natur- och djurfotografer som vill röra sig med lätt vikt i naturen men ändå få ett stort brännviddsomfång. Nya EF 200-400mm/4L IS USM Extender 1,4x har en genomgående bländare på f/4 (f/5,6 med 1,4x-telekonvertern infälld) och inbyggd bildstabilisering i 4 steg. Objektivet består av 25 element i 20 grupper och har även flourit- och UD-linser för att minska kromatisk aberration och hålla vikten nere. Närgränsen är 2 meter. Minsta bländaren är 32 (45 med telekonvertern).
På objektivet sitter telekonvertern i en inbyggd hållare vid objektivfästet, vilket ger snabb möjlighet att fälla in eller ur den, beroende på vilken brännvidd man vill ha. Med konvertern blir objektivet till ett 280-560mm/5,6. Enligt Canon är den inbyggda telekonvertern byggd på så sätt att den inte alls påverkar bildkvaliteten. Konverterns läge justeras genom att lossa lås-knappen och växla ett reglage mellan 1x eller 1,4x.
Bildstabiliseringen minskar exponeringstiden i fyra steg, och har ett speciellt panoreringsläge för att snabbt kunna panorera utan att bildstabiliseringen överkompenserar för detta, och därför enbart används vid exponeringsögonblicket.
Fokusringen har möjlighet till full manuell justering även vid autofokus, för exempelvis finjustering. Inbyggd "power-focus" låter dig få pull-focus-effekt med Eos 1D C eller 1D X till ett förbestämt läge, genom en enkel vridning.
Genom att använda en Canon EF 1,4x III-telekonverter får du 280-560mm/5,6 utan att använda den inbyggda telekonvertern, och ett 392-784mm/8 med den inbyggda 1,4x-konvertern. Autofokus med f/8-kombinationen fungerar med Eos 1-serien samt 5D Mark III med senaste firmware. Bildstabiliseringen fungerar då inte med Canons analoga filmkameror, förutom med Eos 1v om den används tillsammans med mk3-konvertrar.
Tillsammans med Canon EF 2x III-telekonvertern får du ett 400-800mm/8 utan att använda den inbyggda telekonverten, och ett 560-1120mm/11 med den inbyggda 1,4x-konvertern. Autofokus fungerar enbart med f/8-kombinationen, alltså när den inbyggda telekonvertern inte används. Bildstabiliseringen fungerar då heller inte med Canons analoga filmkameror, förutom med Eos 1v om den används tillsammans med mk3-konvertrar.
Objektivet är byggt i magnesiumlegering och vädertätat, bland annat med en speciell coating på främre och bakre linselementet. Vikten är 3620 gram.
Det rekommenderade priset på Canon 200-400mm/4L IS USM är 118125 kronor inklusive moms (94500 kr exklusive moms). Försäljningsstart är 29 maj.
Här nedan kan du kolla in videon på prototypen på objektivet som Canon visade på Fotomässan 2012.
Kamera Bild har provat nya 200-400mm/4L IS USM
Canon har gjort ett smart drag att utveckla ett objektiv med inbyggd telekonverter. Av de som rör sig ute och fotograferar i naturen på svårtillgängliga ställen är vikten en viktig komponent. Kamera Bild har provat objektivet ute i naturen för att få en uppfattning om hur det är att använda – här är några snabba intryck.
Att få ett 280-560mm på köpet gör att du totalt sett når 200-560mm med en enkel och snabb rörelse - att justera och vinkla fram den inbyggda telekonvertern på 1,4x. På så vis ökar alltså chanserna att du får den brännvidd du vill ha, när det inte finns tid att montera en extern telekonverter.
Och det fungerar också riktigt bra. Med bara en hand kan du lossa låset för telekonvertern och växla mellan 1x och 1,4x, zooma, och alltså nästan omgående byta från 200mm till 560mm.
Byggtekniskt är den på utsidan lika proffsigt byggd som Canons övriga supertelen med bra upplägg på knappar, bra känsla i reglage, zoom- och fokusering. Storleksmässigt påminner objektivet en del om Canons 500mm/4L IS II USM från början av 2011, som väger 3190 gram. Nya 200-400mm väger ett halvt kilo mer, men ger dig också en helt annan dynamik i ditt brännviddsval. Däremot känns objektivet inte direkt tungt, utan helt överkomligt monterat på exempelvis ett enbensstativ när man bär det på sin axel.
Objektivet är antaligen extra intressant för djur- och naturfotografer som behöver ett stort brännviddsomfång där exempelvis djur rör sig på ett oförutsett vis. Också vikten är mycket tilltalande i förhållande till de möjligheter som objektivet erbjuder - allt som minskar utrustningen i vikt är bra för den som har begränsade möjligheter till att bära utrustning.
När vi får in objektivet för test kommer vi att analysera bildkvalitet och göra en utförligare redogörelse för hur bra objektivet presterar och hur det är att hantera i snabba situationer med exempelvis panoreringar och fotografering av djur.