Foto
Quantuum R+300 – proffsigt studioljus till hobbypris
Med ett lätt batteripack, reflektor, softbox, stativ och blixtlampa gav vi oss ut för att testa den nya blixten Quantuum R+300. Här är några reflektioner om paketet som kostar under 4000 kronor.
Det första som slår mig är att dessa blixtar mer måste vara för amatören som vill lära sig lite mer om blixtfoto. Med lätta delar som man lätt kan bära på en man undrar man hur de kan prestera. För mig har bra ljus ofta förknippats med mycket prylar, riggning och ett oftast olidligt släpande till och från bilar.
Men nu slipper jag släpandet. I ryggsäcken har jag blixhuvud, kabel och reflektor. På axeln hänger kameran, och i händerna ett lättviktsstativ och en avlång väska för softbox med tillbehör. Inte alls tungt, och inte alls mycket prylar.
Med mig hade jag Quantuums R+300-paket innehållandes:
300ws studioblixt
Batteripack + väska
Reflektor
Blixtrör inställningslampa, skyddskåpa
Synk, nät- och batterikabel
Trots att det är få prylar kommer man inte ifrån riggningen, men den går snabbt och det är inga problem att bygga upp "utomhusstudion" på bara en man. Att packa ihop går också lika snabbt. Men hur presterar då ett blixtpaket som kostar under 4000 kronor, är lätt och bärbart?
Och hur länge räcker blixtaggregatet?
Efter nära en timmes riggande och fotograferande konstaterar jag att Quantuums blixtpaket ger imponerande mycket, och det till ett bra pris.
I Kamera Bild #6 berättar jag mer om resultatet – fördelar och nackdelar med Quantuum R+300 och exempel på bilder tagna med blixten.