Ledare

Rikta blicken uppåt

Team 60. Försvarsmaktens uppvisningsgrupp Team 60 övar med sina SK 60 över Gamla Uppsala.

Byt perspektiv för en stund – och våga vidga dina fotografiska vyer med dina projektidéer.

Jag antar att du, liksom jag, någon gång lagt dig i hängmattan och blickat uppåt mot himlen för att se vad den har att erbjuda. Blå, grön, vit, svart – vilken färg och karaktär den har beror helt på var du befinner dig och vilket perspektiv du valt att se den från, och vid vilken tidpunkt på dagen, ja till och med årstid.

När jag var yngre hade jag några spännande projektidéer inom fotografering. Bland annat att fotografera olika moln i alla dess olika utseenden och formationer. Kanske lite som en förlängning och ett förtydligande på konstens outgrundliga vägar, med en stor vit tavla där man kan, om man vill, se en isbjörn.

Jag lade ned projektet innan jag började. Istället undersökte jag en annan idé som gick ut på att fotografera samma scen från samma vinkel men vid olika tillfällen. På så vis skulle man se hur ljuset påverkade bilden och bildens innehåll, hur skuggorna förändrades och därmed också hur kraftig naturens dynamik faktiskt är.

Jag lade ned projektet innan jag började. I stället började jag leta norrsken för att fånga detta med den tröga Velvia 50 och kameran uppställd med hjälp av en rosa big-pack-glassförpackning eftersom jag inte hade något stativ.

Några som har lite mer resurser för att utveckla både fotograferingen och tekniken bakom denna, är den amerikanska rymdfartsstyrelsen Nasa. Som en del av arbetsuppgifterna under sin tid i rymden vid den internationella rymdstationen ISS måste astronauterna fotografera sitt liv, sina resultat och logga allt de gör på sina rymdpromenader med bilder.

Som en spännande artikel om att fotografera i rymden har vi i vår återkommande serie Foto för vetenskap intervjuat Nasa-astronauten Don Pettit som spenderat många timmar i rymden och varv runt jorden på ISS, men ockå otaliga timmar bakom alla de kameror som finns där uppe.

Don berättar bland annat för oss vilka problem man ställs för vid fotografering i rymden och vad bilderna kan användas till i vetenskapligt syfte.

Men häftigast är nog att rikta blicken nedåt mot jorden, och helt byta perspektiv.

Artikeln Foto för vetenskap: Han fotograferar rymdens fenomen och mycket mer, kan du läsa i nyutgivna Kamera Bild 6/2017.