Nyhet

Samlade photoshop-missar

Skärmdump från www.photoshopdisasters.blogspot.com

Vi har alla sett usla skapelser framspottade ur Photoshop. Ibland lockar de fram skratt, ibland upprörda känslor. Här är webbsidan som samlar på både stora och små misstag.- Att göra saker "bara för att det går" blir sällan bra i slutändan, säger Anders Jensen, Photoshopexpert på Moderskeppet.

Ralph Laurens kampanj med superretuscherade supermodeller väckte stor uppmärksamhet när redan smala modeller i Photoshop bantades ner till några storlekar under size zero. Ryska Valentina Zelyaeva, 27, fick en tolvårings kropp nedanför bysten, liksom den svenska modellen Filippa Hamilton. Modeföretaget gick ut med en offentlig ursäkt efter att massiv kritik riktats mot dem, men de är långt ifrån de enda som tagit retuscheringen för långt.

På webbsidan photoshopdisasters.blogspot.com kan du se både stora och små bildmissar för bland andra Apple, Carl Zeiss och fototävlingen Digital Photographer of the year Awards 2009.

Kamera Bild tog kontakt med Anders Jensen, en av Photoshopexperterna på Moderskeppet, för att få tips på hur man behärskar kreativiteten från att löpa amok.

- Mycket av den vanliga bildbehandlingen syftar till att framställa bilden så bra som möjligt, understryker Anders. Bildbehandling ska med andra ord inte ha ett självändamål i normalfallet. Att göra saker "bara för att det går" blir sällan bra i slutändan.

Hur mycket bildretuschering som krävs beror på sammanhanget, men en tumregel är att bildbehandlingen inte ska ta över.

- Om en betraktare först och främst slås av bildbehandlingen och därefter av vad bilden egentligen föreställer har man troligen gått för långt. Undantaget är förstås om man är ute efter just den reaktionen.

Bildbehandling handlar ofta om att närma sig verkligheten, snarare än att fjärma sig från den.

- Skönhetsretusch är ett bra exempel. Gör gärna ögonvitor så ljusa som ljusa, icke rödsprängda ögonvitor är i verkligheten. Men gör dem inte ännu vitare bara för att du kan.

Många fel inom retuschering kan förklaras av fartblindhet enligt Anders Jensen. Det är när man sitter och stirrar på skärmen som risken ökar att man lägger på mer och mer tills det går överstyr. Därför är det viktigt att då och då lämna datorskärmen.

- När man har nollställt ögonen kan man hitta uppenbara fel som man helt enkelt inte såg tidigare. Ett mer praktiskt råd är att misshandla bilden precis i slutet. Invertera, lägg på maximal kontrast, ljusa upp tokmycket - sådana saker kan avslöja fel och brister som kanske inte var lika tydliga i normalläget.

För att se exempel på hur mycket som kan gå fel i bildretuscheringen, ta en titt på photoshopdisasters.blogspot.com.

Mer tips och tricks på bildbehandling får du om du besöker Moderskeppet.