Vetenskap

Se bilderna från en kamera stor som ett saltkorn

Forskare har lyckats ta revolutionerande bilder med ny nanolins-teknik som har 550 000 gånger mindre volym än dagens linssystem.

Tekniken att göra optik och kameror mer kompakt har länge pågått. För snart två år sedan skrev Kamera Bild bland annat om platta linser –MDL (multi-level diffractive lens) – som är tio gånger tunnare än ett hårstrå och som inte behöver fokusera för att ge skarpa bilder.

Nu har en ny revolutionerande teknik som också ger RGB-bilder i storleken av ett saltkorn, skapats av forskare på Princeton University. Den nya tekniken använder sig av så kallad "metasurface"-struktur, i detta fall en struktur av cylindrar där varje cylinder är lika litet som ett virus. Ytan innehåller 1,6 miljoner cylindrar, som tillsammans fungerar som framsidan av linsen.

Samma bild, till vänster tagen med vanlig mikrokamera, och till höger med den nya nano-tekniken.

Fördelen med strukturen är att den kan tillverkas på samma vis som ett datorchip, med en litografisk process. Det som skapat det stora hoppet i bildkvalitet med dessa ultrakompakta kameror är implementeringen av neuralbaserad processande av informationen, vilket gör att bilderna nu kan beräknas fram på ett matematiskt vis – i färg.

Med tanke på storleken på vanliga kamerasystem som är runt 550 000 gånger större till volymen, och den bildkvalitet som denna lösning ger i förhållande till sin storlek, är resultatet extraordinärt. Forskarna försöker nu utveckla de matematiska modellerna ytterligare, för att bli av med de problem som kvarstår.

Till vänster, den matematiskt simulerade bild på ljusets fas, till höger de fabricerade faserna via elektronmikroskop.

En applikation för den nya tekniken är bland annat nya, mindre kameror i medicinskt syfte. En annan tanke är också att linselement på exempelvis en mobilkamera, i framtiden kan vara helt platt. På så vis kan linsen integreras i exempelvis ytan på baksidan av en mobiltelefon.