utställning
Se Björn Perssons "Close Encounter" på Picture This Gallery
"Jag vill att mina bilder ska ha ett djup och en dimension som går bortom det rent dokumentära. För mig räcker det inte att bara ta bilder på hur elefanter ser ut, jag vill försöka fånga dess själar på bild", säger Björn Persson som just nu är aktuell med utställningen "Close Encounter".
Under 2020 ställde konstfotografen Björn Persson ut sina bilder i utställningen "The Thin Line" på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som genom den tunna skiljelinjen mellan en arts överlevnad och utrotning. Under 2023 och 2024 var även Björn Persson med som printdomare i SM i Fotografi.
Nu går det att se hans fotografier från möten med djur i utställningen "Close Encounters" på Picture This Gallery i Stockholm. Björn Persson, som även är utbildad viltvårdare, har under många år fotograferat hotade djurarter i Afrika och i Asien, och utställningens namn anspelar på de nära möten Björn Persson haft med de djur han fotograferat.
– Varje individ är unik, vilket gäller djuren lika mycket som människorna. Att få deras förtroende handlar ofta om att ge dem tid och bete sig på ett sådant sätt att jag snarare väcker deras nyfikenhet än uppfattas som ett hot. För att till exempel bilden på noshörningen skulle kunna tas, krävdes det fyra timmar att närma sig bjässen som hör perfekt men ser dåligt. Därför småpratade jag med honom under tiden jag först kröp, satt still med ryggen vänd för att skapa tillit och sedan ålade mig fram, säger Björn Persson.
Björn Persson har alltid sett sig som konstnär mer än fotograf, och att förmedla ett budskap eller en känsla, oavsett teknik, är hans primära drivkraft. Som ung sysslade han mycket med måleri och kameran blev ett annat redskap. I och med den digitala revolutionen tas det nu miljontals bilder på djur i Afrika. Men eftersom Björns syfte med sina verk är att beröra, skapa känslor och engagemang kring djurens frågor, var det naturligt för honom att använda sig av konstfotografi som uttryckssätt.
– Jag vill att mina bilder ska ha ett djup och en dimension som går bortom det rent dokumentära. För mig räcker det inte att bara ta bilder på hur elefanter ser ut, jag vill försöka fånga dess själar på bild. Jag vill att betraktaren ska känna vad jag känner i ögonblicket när jag tog bilden. Av den anledningen är efterarbetet lika viktigt som själva fotograferandet. En annan viktig aspekt är originalitet. Ordet naturfotografi är ofta så definierat och hårt präglat av konservativa regler och synsätt hur man ska arbeta och tänka. För mig har det alltid varit viktigt att bryta regler, vilket krävs om man som konstnär brinner för att skapa en egen stil och ett personligt uttryckssätt.
Det blev ett par år där på nationalparkens djursjukhus bland djur som skadats, oftast genom människans påverkan. Sedan började Björn jobba med antitjuvskytte och smög runt på savannen och i skogen, medan han lärde sig av de infödda parkvakterna bästa sättet att inte störa djuren. En uppgift som gav ypperlig träning i att även lära sig de olika arternas kroppsspråk och hur de kommunicerade med varandra.
– Ett tidigt val jag gjorde var att inte fotografera alla de hemska skador som djuren blivit tillfogade av till exempel tjuvjägare. I stället ville jag visa upp dem i sitt naturliga tillstånd, för att skapa fascination snarare än att skrämma betraktaren. Mitt fotografi handlar alltid om att väcka engagemang och öppna mina medmänniskors blick för vad som gömmer sig i dessa möten mellan djuren och oss. När jag i olika sammanhang berättar om dessa upplevelser är reaktionen sällan skeptisk. I stället får jag höra andras upplevelser av närhet, empati och innerlig kommunikation mellan dem och djur.
Björn Perssons "Close Encounter" går att se på Picture This Gallery mellan 5 december och 18 januari 2025.