Nyhet

Spara dina bilder i DNA - i tusentals år

Forskare har nu lyckats med att spara egen data i en DNA-molekyl, och sedan kunnat läsa av den. Detta öppnar upp för en helt ny typ av datalagring för exempelvis bilder.

Metoden gör att arkivering av bilder kan få en helt ny inriktning. I stället för trasiga hårddiskar kommer vi snart kunna spara stora mängder data i den dubbla helixstrukturen som vi ser hos DNA. Förvarar man detta manipulerade DNA mörkt och kallt, finns det enligt forskarna möjlighet att informationen är intakt efter fem tusen år.

Lagringsvolymen är också intressant, eftersom ett gram DNA har möjlighet att lagra över två tusen terabyte data (två petabyte).

Det forskarna lyckats med är att koda om Shakespeares sonetter, ett fotografi och en PDF-fil, tillsammans med en ljudinspelning med Martin Luther king - till ettor och nollor som sedan lagrades syntetiskt i DNA. Efter lagringen kunde man återskapa informationen genom avläsning av DNA-molekylen.

Men det är en bit kvar innan vi kan använda metoden på ett snabbt och smart vis. De 739 kilobyten (lagringsutrymmet på en halv klassisk diskett) som forskarna sparade i DNA:t tog runt två veckor att återfå informationen från, till vanliga ettor och nollor.

Läs mer om informatik-projektet i rapporten från Nick Goldman som jobbar vid European Bioinformatics Institute i England.