Nyhet

Spegellöst är framtiden – även för proffs

Nya Sony Nex-5, som vi testar i nummer 8, har mottagits enormt positivt i Japan där marknaden för spegellösa systemkameror redan är stor. Canon och Nikon har lurat i buskarna en tid, men hittills inte släppt några spegellösa systemkameror. Så länge de har greppet om marknaden med sina konventionella kameror kan de i lugn och ro finputsa på de kommande modellerna som naturligtvis redan är långt komna i utvecklingen.

Publicerad

Framgången för Sony på hemmaplan har tvingat chefen för Canons bilddivision Masaya Maeda att uttala sig för Reuters och berätta att Canon kommer att möta konkur-rensen från de små spegellösa kamerorna från Sony, Panasonic och Olympus. Canonchefen påpekar att kunderna vill ha mindre kameror, men de behöver inte nödvändigtvis vara spegellösa.

När du läser det här har kanske Canon hunnit presenterat sin nya lilla systemkamera. Även om Canon skulle välja att göra kameran med spegel är jag övertygad om att framtiden är spegellös.

I dag finns det flera nackdelar med spegellösa konstruktioner: sökarbilden är inte så skarp som hos en optisk sökare, blackout-tiden efter att bilden tagits är lång, det är svårare att konstruera snabb autofokus med mera. Jag är övertygad om att dessa problem går att lösa.

Allt handlar om datorkraft. I dag klarar inte autofokusen på proffskamerorna att följa ett motiv med mer än 10 bilder per sekund eftersom tiden mellan exponeringarna blir för kort för den fasdetekterande autofokusen. Om kameran använder sensorn för att ställa skärpan finns det möjlighet att höja frekvens-en på bildserierna. Sportbilder tas ofta på 1/1000-dels sekund. Med, säg, med 30 bilder per sekund återstår 970 delar av en sekund att ägna åt fokuseringen, om vi förenklar grovt.

De elektroniska sökarna går naturligtvis att göra mer högupplösta så att skillnaden mellan en optisk och elektronisk sökare blir minimal. Dessutom kan den elektroniska sökaren direkt återge hur bilden blir med kamerans aktuella inställningar.

Det skulle också gå att göra kamerorna mer moduluppbyggda som förr. Då kan stillbildskameran byggas om till en proffsvideokamera som kan vila på axeln.

Jag har pratat med flera personer inom fotoindustrin som tror att nästa stora revolution blir när ljuset kan digitaliseras direkt i pixeln på sensorn. Det skulle innebära drastiskt sänkt brus. Men det kräver mer datorkraft än vad dagens kameror har.

Vilka vägar framtidens teknik

än tar lovar jag att Kamera Bild kommer att utvärdera den noga ur fotografernas, och inte teknikernas, perspektiv.

Magnus Fröderberg

chefredaktör

magnus@kamerabild.se