Fotonyhet
Stark kritik mot Tony Northrups "Afghan Girl"-påhopp
I ett hårt kritiserat Youtube-klipp anser den kontroversielle profilen Tony Northrup att han vet sanningen bakom Steve McCurrys bild "Afghan Girl".
Uppdatering: Tony Northrup har tagit bort videoklippet från sin youtubekanal, för att senare lägga upp det igen.
På Instagram kommenterar Steve McCurry ett inlägg där han taggats av fotografen Ken Wheeler som tar upp Tony Nortrups youtubeklipp: "Tack för det här inlägget. Jag arbetar just nu med min advokat kring detta."
Utan korrekta källor och hänvisningar till sina påståenden menar youtubern, fotografen och fotoentusiasten Tony Northrup, med över 1,2 miljoner prenumeranter, att han vet sanningen kring bilden "Afghan Girl", genom att ha tittat på olika inslag om hur bilden kommit till.
Bilden, som blev känd genom sin publicering på National Geographics omslag under 1985, har fått ett symboliskt värde genom den då nioårige Sharbat Gula, vars intensiva blick griper tag i betraktaren. Sharbats ögons kraftiga uttryck blev därefter en symbolisk "återspegling av rädslan för ett krig" – något som nu Tony Northrup menar inte är sant:
"Det är inte sant. Hennes ögon reflekterade rädslan för en obekant man, rädslan för att hennes privata gränser skulle inkräktas och att hennes tro skulle bli kränkt. Hon hade inget annat att vara rädd för den dagen, förutom Steve McCurry", säger Tony i sitt youtubeavsnitt.
Desutom menar Tony att Sharbat råkat ut för en hel del problem och missöden på grund av publiceringen av bilden, samt att hon än en gång blev utsatt för ytterligare problematik på grund av bildens symboliska värde, då National Geographic under 2002 sökte upp henne för en uppföljning. Tony menar att man vid det tillfället också pressade henne att visa sitt ansikte i samband den andra uppföljande fotograferingen, många år senare.
Sharbat Gula har i en intervju medgivit att publiceringen skapat en del problem, men menar ändå att det varit värt det i efterhand.
"Som en glamourfotografering"
Som stöd för sina påståenden om baksidan kring publiceringen nämner Tony i samband med publiceringen av sitt klipp några källor som leder till andra youtubeklipp, där inte ens alla går att titta på. Dessutom finns inget i dessa klipp som påstår, eller visar att Sharbat Gula själv säger, att hon inte kan vara i ett rum med någon annan man i samma rum, inte får ha ögonkontakt eller inte får visa sitt ansikte.
Vidare säger Tony att Steve McCurry tagit Sharbat till ett nytt närliggande rum med bättre ljus och fått henne att posera som vid en glamourfotografering på 80-talet. Dessutom menar han att McCurry tagit bilden med luft ovanför bilden med avsikten att den ska kunna hamna på ett omslag.
Tony menar även att National Geographics talar osanning med sin publicering av bilden:"De skulle berätta hennes historia, men berättade en helt annan historia" och "att bilden inte representerar journalism, utan obetalt modellande".
Förutom att bli hårt kritiserad över de bristande källorna och sina uttalanden i sitt youtubeklipp, kritiseras Tony även för att under två gånger i klippet nämna och diskutera sina sponsorer, vilket enligt många på hans kanal sänker hans egen trovärdighet – även om han säger att intäkterna för det aktuella avsnittet ska skänkas till välgörenhet.
Tony Northrup har på senare tid gjort sig uppmärksammad genom att påstå kontroversiella saker i sina youtubeklipp som även är reklamfinansierade. Bland annat har han skapat diskussion genom att mena att ISO bara är fejk, samt att inte vara opartisk genom att överdriva både problem och fördelar hos vissa kameror för att ge fördel för vissa tillverkare.