Nyhet

TEST: A300 bästa valet från Sony

Trillingarna Sony A200, A300 och A350 är alla väldigt lika. A300 har Sonys snabba skärmsökare och fullt tillräcklig upplösning, så den är vår favorit.

Publicerad

Sonys trio, A200, A300 eller A350 är inte främst tänkt för avancerade hobbyfotografer utan för nybörjare och familjefotografer, enligt Ola Gustafsson på Sony.

Det är svårt att göra en kamera som passar både nybörjaren och den drivne entusiasten. Men inte alla entusiaster behöver kameror som är överlastade med knappar, funktioner och inställningsmöjligheter.

Sonytrion har de funktioner som de flesta oftast behöver - och för dem som vill ha mer finns Sony A700.

Medvetet stor

Entusiast eller nybörjare är inte det enda vägvalet. Minsta möjliga kamerahus eller något rejält att hålla i är ett annat val.

Sony har valt den senare vägen. För att vara en kamera i den billigare konsumentklassen är Sony A300 ovanligt stor och kan närmast jämföras med Pentax K200D.

Vad som är bäst är naturligtvis en smaksak. En fördel med ett större kamerahus är dock att det inte blir så trångt med alla knappar som behövs. Sony kan kosta på sig stora tydliga knappar utan att det blir trångt mellan dem.

Det är bara knapparna intill skärmen som används vid bildvisning som är mindre, men det gör inte så mycket och de sitter ändå luftigare än hos en del konkurrenter.

Ergonomiskt är kameran väl utformad. Greppet är rejält, säkert och bra. Knapparna är välplacerade och fingrarna har inga problem att hitta rätt även om man håller kameran till ögat.

Snabb autofokus med skärmsökaren

Fast det där med att hålla ögat är passé om vi får tro Sony. De har nämligen satsat på en skärmsökare med lika snabb autofokus som den konventionella.

Istället för att använda sensorn för att bestämma skärpan när skärmsökaren används, eller att fälla ner spegeln för att den vanliga autofokusmodulen ska kunna ställa in skärpan, har Sony valt en annan väg.

I Sony A300 och A350 och används inte sensorn alls för att generera bilden till skärmsökaren. Istället används en separat lågupplöst sensor. Det innebär att den konventionella och snabba autofokusmodulen kan användas för skärpeinställningen med bibehållen bild på skärmsökaren.

Lösningens baksida är att det tar lite plats och att det inte går att zooma in så mycket i skärmsökarbilden för exakt manuell skärpeinställning.

Men nu har ju Sony valt att satsa på nybörjarna och de använder antagligen inte manuell skärpeinställning i någon större utsträckning.

För att göra A300 och A350 ännu mer unika är skärmen vinklingsbar uppåt och neråt, men det går tyvärr inte att vinkla skärmen lika flexibelt som hos Olympus E-3.

Den vinklingsbara sökaren gör att A300 och A350 är klart större och tyngre än A200 som helt saknar skärmsökare men delar sensor med A300. A350 stoltserar med hela 14 megapixel.

Frågan är då om man behöver de extra miljoner pixlarna hos A350?

Ytterst sällan är vårt svar. Dessutom kostar den lyxen 1 500 extra. Däremot kan skärmsökaren vara användbar vilket gör A300 till vårt val bland de tre.

Digital zoom

Sony vet som hemelektronikjätte att det krävs unika funktioner för att produkterna ska sticka ut i butikerna. Därför har Sony försett kameran med en funktion som direkt kan beskära bilden i kameran. Funktionen är säljande döpt till «digital zoom».

För den som skickar sina bilder direkt till fotolabbet utan att passera datorn kan funktionen ha viss nytta.

Bra grepp och ergonomi matchas tyvärr inte av någon stor sökare, men vi kan anta att detta inte varit prioriterat med tanke på hur mycket krut som lagts på skärmsökaren.

Inbyggd bildstabilisering är ett klart plus som ger fler skarpa bilder med alla nya Sonyobjektiv och gamla Minoltaobjektiv med autofokus.

Bildkvaliteten är medel. Sony borde kunna få ut högre kvalitet ur sensorn som de själva tillverkar och som även sitter i flera av konkurrenterna.

SÅ SATTE VI BETYGET

Bildkvalitet 7

Bildkvaliteten är varken bättre eller sämre än konkurrenterna. Sony borde kunna prestera bättre med den här sensorn.

Byggkvalitet 7

Rejäl och stor. Mycket bättre än så här blir det inte i den billigaste konsumentklassen.

Ergonomilogik 8

Det stora greppet gör att kameran ligger stadigt i handen. Knapparna är stora och välplacerade. Kameran är dock lite i klumpigaste laget för att vara en familjekamera.

Mångsidighet 8

Den vinklingsbara skärmsökaren ökar mångsidigheten, men minus för att det inte går att zooma in till 10 gånger för manuell skärpeinställning. Spegeluppfällning och knapp för blixtexponeringskompensation saknas.

Valuta för pengarna 8

1 500 kronor billigare än Sony A350 men samma kamera förutom sensorn. Valet är enkelt för oss.

Trots högre upplösning och därmed mindre pixlar är bruset lika hos A350. Detaljåtergivningen är sämre hos A300 p.g.a. lägre upplösning. Ingen av kamerorna är bäst i sin klass.

Text och foto: Magnus Fröderberg