KAMERA & BILD TESTAR

TEST: Fujifilm X-T50 – Rolig, smidig & riktigt bra för alla

Fujifilm X-T50 har allt man vill ha hos en kamera – bra bildkvalitet, smidigt format, fina funktioner och framför allt: den är rolig att fotografera med. I vårt test kan du läsa varför vi ger den toppklass.

Fujifilm X-T50

  • Fujifilm X-T50 har en APS-C-sensor med 40,2 megapixlar och X-Processor 5, vilket ger bildkvalitet och prestanda jämförbar med X-T5-modellen
  • Kameran inkluderar inbyggd bildstabilisering som kompenserar för 7 steg och använder förbättrad autofokus med deep learning AI-teknologi för att spåra och identifiera olika motiv som människor, djur och fordon
  • Videofunktionerna i X-T50 har möjlighet att spela in i 6,2K/30p i 10-bitars 4:2:2, och stöd för F-Log 2

Fujifilm satsar på filmsimuleringar – den benämning på möjligheten att ställa in karaktären på bilderna genom att välja olika typer av filmer i kameran. Anledningen är att du som användare ska få en så färdigbakad bild som möjligt direkt i kameran, och slippa sätta dig framför datorn för att tweaka till bilderna så de blir som de vill. Hur det går till återkommer jag till längre fram.

Bygger på X-T30 II

Fujifilm X-T50 är en förbättring av tidigare modellen X-T30 II, som fått bättre och modernare teknik, bland annat en högre upplösning med den bakbelysta sensorn X-Trans CMOS 5 HR i APS-C-format. Upplösningen är 40,2 megapixlar och bilderna behandlas av X-Processor 5 – prestandan och bildkvaliteten blir därför som den hos storebror Fujifilm X-T5. X-T50 har även inbyggd bildstabilisering som kompenserar för 7 steg, nåot du inte hittar hos X-T30 och X-T30 II.

I det stora hela är det just dessa likheter med storebror X-T5 som gör att X-T50 blir så intressant – det är mycket kamera under skalet och bilderna blir finfina direkt ur kameran, men det finns också skillnader som gör att X-T50 blir mer intressant för den som inte är lika avancerad fotograf, eller som hyllar möjligheten att snabbt kunna fotografera med olika filmsimuleringar.

Samma grunddesign 

Fujifilm X-T50 behåller grunddragen men har utvecklats i designen. Bland annat är den något större – runt 5 mm bredare och 1 mm högre – än föregångaren X-T30 II och har rundade sidor. Bland annat har tumgreppet blivit tydligare för bättre ergonomi. Vikten hos X-T5 är 438 gram, en ökning med 60 gram från X-T30 II.

Det mer uttalade tumgreppet känns verkligen som en förbättring och ger bra stöd åt greppen för fotografen, något som passar alla. I övrigt är det ingen stor kamera – den ligger bra i handen och känns naturlig att använda – och storleken är också det som tilltalar mig.

Kameran är smidig att ta med ut på äventyr. 1/100s, f/4 ISO 80.

Att ta med kameran ut på promenad blir inga problem för entusiasten som vill ha med den överallt, det är bara att välja ett passande objektiv beroende på hur stor eller tung du vill att den ska bli.

Reglagen sitter bra och lägligt till, liksom knapparna. Det är också dessa som avslöjar att kameran riktar sig mer till nybörjare och entusiaster snarare än tekniskt intresserade fotografer: kameran har utrustats med ett auto-läge som man snabbt kan växla till för att få hjälp med inställningarna om det behövs.

Helt nytt simuleringsreglage

Simuleringsreglaget.

Fujifilm X-T50 är även första kameran i X-serien som fått ett fysiskt och dedikerat reglage för att justera filmsimulering ovanpå kamerahuset. Det finns 20 simuleringar att välja mellan, samt nya Reala Ace som vi senast såg läggas till i Fujifilm X100 VI.

Genom reglaget kan man snabbt ändra mellan olika filmsimuleringar, något som i sin tur kan justeras genom olika recept – där du kan spara egna favoriter för att få den tonalitet, kontrast och färginställning som du vill – kort sagt, den känsla du vill ha i dina bilder. 

De olika filmsimuleringarna ger olika känsla i bilderna, och kan snabbt justeras via reglaget. 1/125s, f/3,5, ISO 64.
Autofokusen fungerar bra på människor och hittar både ansikten och ögon. 1/250s, f/4,8, ISO 64.

Det här är en intressant detalj som egentligen påverkar fotograferingen mer än man tror. Istället för att pilla runt i menyer och göra justeringar kan jag sluta tänka på själva tekniken och istället bara vrida reglaget för att få den inställningar jag tycker passar just nu. Och det är också det som är just styrkan hos Fujifilm och dess filmsimuleringar – möjligheten att få en färdig bild direkt ur kameran.

När man vrider inställningen får man upp ett roterande reglage med en filmrulle på skärmen eller i sökaren, och ser direkt resultatet en viss simulering har på bilden. Svartvitt? Jag vrider till Acros och vips får jag de inställningar jag vill ha. Intensiv och grönskande färg för naturfoto? Jag väljer Velvia och färgerna sprakar.

Olika simuleringar, bland annat Reala Ace.

Det är här som Fujifilm X-T50 briljerar, med fotoglädjen att få till bilderna och visa resultatet direkt, eller att själv kunna vara med och påverkar bildens känsla genom ett enkelt reglage. Energin hamnar på bilden och inte tekniken, vilket är något jag gillar.

Värt att komma ihåg är att det också går att fotografera direkt i JPEG och råformat samtidigt, vilket också gör att du kan efterbehandla bilderna från råformatsfilen om du så vill, utan att vara låst i den inställning som JPEG-bilden har, som får just filmsimuleringens inställning.

Bra för video

Video kan spelas in i 6,2K/30p i 10-bitars 4:2:2, 360 megabit, DCI HQ 4K/4K HQ/30p i 16:9, eller 4K/60p med en beskärning på 1,14x. Råformat via HDMI ger som högst 6,2K/30p i 12-bitars 16:9-format. Kameran har även stöd för F-Log 2. 

Ett nytt autofokusläge för spårning av motiv har tillkommit där fotografen kan peka på skärmen för att välja motiv som ska spåras under filmning i AF-C + Wide / Tracking AF-läge. Det finns även filmhjälpmedel som focus-peaking och zebramarkering för högdagrar, och allt kan summeras med att filmegenskaperna är riktigt trevliga, med många möjligheter till inställningar och funktionalitet som hjälper dig få ett bra resultat.

Ytterligare teknik

Autofokusen är också snabb och bra, likt Fujifilm X-T5, liksom snabbheten i kameran. Med de inbyggda lägena för objektidentifiering kan jag välja exempelvis fågel, bil, djur, tåg motorcykel eller flygplan, något som hjälper mig på traven. Vid fågelinställningen hittar den huvudet på fågeln tillsammans med kroppen, och sätter fokus korrekt.

Fujifilm X-T50 är en rolig kamera att fotografera med – man kan släppa tekniken och fokusera på det man fotograferar. 1/125s, f/4,8, ISO 64.

Bilder kan tas i upp till 8 bilder per sekund med mekanisk slutare eller upp till 20 bilder per sekund med den elektroniska. Kameran har också stöd för den snabbare UHS-II-korttypen, vilket underlättar för seriebildstagning.

Hastigheten räcker gott och väl för dig som vill fånga snabba förlopp, så egentligen finns ingenting att klaga på här om man kollar på storleken på kameran och de funktioner man får. 

Det som möjligtvis skiljer mot övre modeller är att knapparna är färre, något som gör att man kanske saknar vissa inställningsmöjligheter om man är van vid att dessa fanns – och att kunna få till den snabbhet i fotograferingen som det handhavandet ger.

Å andra sidan förenklar detta hanteringen för dig som fotograf eftersom du får förhålla dig till det du kan göra, och det innebar för mig att jag knappast saknade knapparna – snarare släppte tanken på att behöva använda dom.

Slutsats

Även om Fujifilm X-T50 är en efterföljare till X-T30 II, så har kameran många likheter med en bantad X-T5 – något som gör att kameran är just "mycket kamera". Som avancerad fotograf kanske du skulle vilja ha lite fler funktionalitet, men denna kamera bjuder på så mycket mer än just inställningsmöjligheter.

Det är just möjligheten att få färdiga bilder direkt ur kameran som är en av de stora fördelarna, tillsammans med den höga tekniska bilkvaliteten och autofokusen, som är samma som hos storebror X-T5. Och det är inte fy skam, färdiga bilder vars karaktär följer din pipa genom de bildinställningar och simuleringar du själv väljer och kan finjustera så bilderna blir som du vill.

Glädjen och enkelheten att fotografera med kameran är en vinnare, och kameran passar alla entusiaster och nybörjare, likaväl som de som vill ha en enklare, kompaktare kamera för både stillbilder och video.

Sammanlagt har kameran riktigt bra handhavande, är välbyggd och kvalitativ och bjuder trots allt på en del funktioner och fotoglädje – vilket gör kameran till ett bra köp. Men bildkvaliteten är en av anledningarna till utmärkelsen "Toppklass", eftersom kamerans bilder levererar bilder av riktigt hög kvalitet.

  

 

Betyg

Handhavande: 4
Snabbhet: 3
Byggkvalitet: 4
Mångsidighet: 3
Funktioner: 4

TOTALT: 3,6

Specifikationer

Typ/FattningSystemkamera
Cirkapris16 000 kronor
SensorAPS-C
Upplösning40,2 megapixlar
ISO100 (50)–12 800 (102 400)
Skärm3 tum, 1,84M, vinklingsbar pekskärm
SökareElektronisk, 2,36M
Seriebildstagning20 bilder/s (elektronisk), 8 bilder/s (mekanisk)
Video6,2K/30p, 4K/60p
MinneskortSD
BildstabiliseringJa
Mikrofon/HörlurJa/Nej
Wifi/Blåtand/GPSJa/Ja/Nej
Vikt438 g