Nyhet

Test: Hårda vattentäta väskor

När kameran kräver bästa möjliga skydd är det hårda väskor som gäller. De är stryktåliga, vatten- och dammtäta och tillverakde i plast. Däremot är de såväl tunga som otympliga.

Publicerad

Av Robin Divander

AMERIKANSKA PELI HAR länge regerat scenen totalt men haft ett för smalt användningsområde. De har också varit för dyra för att nå utanför kretsen av yrkesfotografer. Men de senaste åren har läget förändrats och det finns nu flera företag med hårda väskor i alla tänkbara storlekar och färger. En del har även kryddat med tillbehör som till exempel alternativa inredningar, speciella axelband och ryggsäckstillsatser. Dessutom har kundgruppen breddats eftersom det nu finns alternativ i flera prislägen.

Alla tillverkare har inte volymmässigt lika stora väskor och med samma förhållanden mellan djup, höjd och bredd. Därför var det svårt att hitta helt jämförbara väskor till testet. Vi lyckades ändå hitta några relativt jämförbara produkter som alla klarade våra krav på att rymma hus med monterat objektiv, ytterligare några objektiv samt blixt och andra tillbehör. Storlekmässigt handlar det om väskor som liknar en portföljer med ett väl tilltaget djup.

Alla har inredning i "plockskum", det vill säga ett perforerat skumgummimaterial där du plockar små skumkuber för att göra plats för din kamera och objektiv. Plockar du sedan bort bitarna går de inte att sätta tillbaka. Då behöver du köpa ett helt nytt skumblock.

Alla väskorna i teset har också en gummipackning mellan lock och väska för att hålla tätt samt en ventil för tryckutjämning. Det senare en nödvändighet när du flyger. En automatisk ventil är det allra bästa då den sköter sig själv. Wisent hade däremot en enklare ventil som du måste skruva loss när du flyger. Glömmer du att skruva åt den igen kommer väskan inte hålla tätt.

Vill du hålla tjuven bort kan du köpa till ett hänglås. Samtliga väskor har nämligen speciella hål för sådana.

WISENT

Budgetalternativet för dig som kanske inte kommer att använda väskan tillräckligt mycket för att motivera prislappen på de dyrare väskorna.

Tittar man närmare på väskan märker man snabbt att den är billigare. I princip alla delar och detaljer är enklare. Väskan inger inte något större förtroende och man får känslan av att den inte kommer att hålla för evigt. Detta betyder ändå inte att väskan är dålig. Den är riktigt kraftig och skyddar utrustningen utmärkt. Men när locket är stängt syns det att passformen inte är helt perfekt då en glipa uppstår på sidorna mellan lock och väska.

När vi testade höll den tätt, men marginalerna är inte lika stora som hos de andra väskorna. Därför kan det vara klokt att endast rekommendera väskan för den som inte behöver en helt vattentät väska.

Det man kanske reagerar mest på är ändå att låsen är väldigt svåra att både stänga och få upp. Ventilen är av enklare typ som du måste skruva i och ur manuellt. En annan tokig detalj är att baksidan är fel utformad så när väskan står på högkant, lutar den en aning och välter väldigt lätt.

Väskan finns att köpa på flera ställen. Wisent heter den endast på Bauhaus där vi fick den ifrån.

Kontakt www.bauhaus.se eller www.clasohlson.se

Yttre mått 44x37x16 cm

Inre mått 40x35x12 cm

Vikt 3,2 kilo

Tillbehör som går att köpa till -

Färger mörkblå

Pris 300-400 kronor

BETYG (0-10)

- Kvalitetskänsla 3

- Prisvärde 8

- Skydd 5

LOWEPRO TRAVELLER

Lowepro tillverkar inte den hårda väskan själva. Istället använder de sig av Pelis väskor, men med egen logga. Egenskaperna är alltså identiska med Pelis. Däremot har Lowepro valt en en egen inredning som är helt annorlunda än hos alla de andra tillverkarna. I stället för plockskum är innerdelen en egen liten mjuk väska lagom stor för att passa i det hårda fodralet. Utrustad som en traditionell väska med axelrem, lock med dragkedja, insida med vadderade och flyttbara avdelare och mindre fickor för småsaker.

Formen är däremot inte av traditionell typ då den liknar mer en portfölj i miniformat än en fotoväska. Kanonbra om man har behovet att kunna ta ur innerdelen och bära den separat, men alla andra kommer att irritera sig på att spännen och remmar är i vägen när den hårda väskans lock ska stängas.

Innerväskan

Innerväskan tar en hel del plats och storleken är lite knappt tilltagen, men de flesta systemkameror utan vertikalgrepp går in med monterat objektiv. Har du en större kamera och större ljusstarka teleobjektiv bör du välja en större av Lowepros modeller. Den hårda och mjuka väskan sälj separat vilket gör att du kan köpa bara innerväskan om du redan har en Peli där den passar.

Kontakt www.focustrading.se

Yttre mått 40x33x18 cm

Inre mått 33x22x11 cm

Vikt 3,7 kilo (2,7 + 1,0)

Tillbehör som går att köpa till Axelrem

Pris 2 700 kronor (1 700 kr (hård) + 1 000 kr (inner))

BETYG (0-10)

- Kvalitetskänsla 9

- Prisvärde 4

- Skydd 8

PELI 1500

Man kan säga att det här är något av ett original bland hårda väskor. Den är välgjord, robust och en väska man gärna lägger sin utrustning i. Trots att den är dyrare är den inte bättre än BW och Stormcase, bara annorlunda. Låsen är smart konstruerade och enkla att öppna och stänga. Den är aningen tyngre än både BW och Stormcase, men det är absolut inget problem.

Handtaget är väl tilltaget och kraftigt, och även lite klumpigt för de flesta händer. Handtaget är däremot det enda som är ledat åt båda hållen vilket kan vara bekvämt. De båda hålen för hänglås har förstärkningar i metall vilket gör det lite svårare för tjuven. Tyngre än de andra väskorna, men knappast hållbarare.

Kontakt www.emscases.se

Yttre mått 47x36x17 cm

Inre packstorlek 43x29x15 cm

Vikt 3,7 kilo

Tillbehör som går att köpa till -

Pris 2 200 kronor

BETYG (0-10)

- Kvalitetskänsla 9

- Prisvärde 5

- Skydd 9

STORMCASE

Med två fingrar, varav ett på "knappen" i mitten av låset, och en lätt "smekning" öppnar man enkelt de kraftiga och stabila låsen. Med ett lätt tryck kan man sedan låsa dem igen. Helt enkelt testets bästa lås.

Ett gummiklätt och lagom stort handtag gör det också bekvämt att greppa väskan. Totalt sett är det här en väska du förmodligen inte kommer att bli missnöjd med.

För en femhundring extra får man i stället för plockskum en inredning med flyttbara avdelare, ungefär som inredningen i en vanlig fotoväska.

Ytan på väskan får tyvärr ganska lätt små repor och märken. Men en så pass liten detalj är förmodligen inte helt avgörande och påverkar inte betyget nämnvärt. Stormcase är även lite lättare än de andra väskorna.

Kontakt www.grodmansskolan.se

Yttre mått 42x32x17 cm

Inre mått 38x26x15 cm

Vikt 2,6 kilo

Tillbehör som går att köpa till Insats med flyttbara avdelare, axelrem

Pris 1 695 kronor

BETYG (0-10)

- Kvalitetskänsla 9

- Prisvärde 7

- Skydd 9

BW TYPE 50 - Bäst i test!

En lite blankare och hårdare plast som till en början känns aningen "plastig". Tittar man närmare upptäcker man däremot att den är precis lika välgjord och robust som Peli, Lowepro och Stormcase.

En mycket smidig och smart lösning finns för att fästa den axelrem som finns att köpa till. När locket är öppet stoppas två metallplattor som är fästa i remmen ned i två skåror på vardera sidan om väskan. När locket sedan stängs sitter remmen fast på ett betydligt bättre sätt än med de andra väskornas lösningar.

Väskans handtag är lite klumpigare och kunde vara bekvämare att hålla i. En mycket praktisk och bra utformad ryggsäcksdel går även att köpa till. Det här är kanske den bästa väskan för dig som kommer att bära den på axeln eller ryggen. Dessutom den billigaste av de riktigt bra väskorna.

Kontakt www.molanders.se

Yttre mått 46x37x18 cm

Vikt 3 kilo

Tillbehör som går att köpa till Axelrem, ryggsäcksdel, insats med flyttbara avdelare

Pris 1 600 kronor

BETYG (0-10)

- Kvalitetskänsla 9

- Prisvärde 8

- Skydd 9

Slutsats

Alla väskorna är helt vattentäta och ger ett utmärkt skydd för stötar och smuts. En varning dock för Wisents väska där vattentätheten kanske inte kommer att bestå. Hanterbarheten och kvaliteteten är väldigt lika förutom hos Wisent där det mesta känns billigare och sämre. Den är å andra sidan betydligt billigare än de andra.

EN LITEN VARNING bör däremot utfärdas. Många hävdar att materialet i skumplasten, som finns i alla väskorna utom Lowepro, kan vara skadligt för objektiven om de förvaras i väskorna under längre perioder. Det kan därför vara idé att inte använda väskorna som en permanent förvaringsplats utan något man använder vid transport och vid tillfällig förvaring. Förmodligen går det utmärkt att ha dem liggande i väskorna under några veckor. Alternativet är att köpa en väska med flyttbara avdelare som inredning.

Tidigare test av väskor:

- Ryggsäcken för vardagsfotografen

- Tre väskor som rymmer både kamera och dator

- Ryggor som klarar dagsturen