Kamera & Bild
Test: MSI Prestige 14 A10SC – kalibrerad för fotografer
MSI:s senaste tillskott på laptop-marknaden är en fabrikskalibrerad laptop för stilmedvetna fotografer och kreatörer – med en IPS 4K-skärm med 100 procent Adobe RGB.
MSI:s senaste serie bärbara datorer kallas Prestige 14 och finns i tre baskonfigurationer, alla med fokus på en mer kreativ användning då samtliga kommer med ett diskret grafikkort. Vår testmodell heter A10SC med tillägget 096NE vilket är en av seriens toppenheter.
Mer bärbart för kreatörer
Som namnet antyder handlar det om 14 tums-modeller som trots relativt kraftfull bestyckning bara mäter 319 x 215 x 16 millimeter och väger låga 1,29 kilo. Modellen finns i olika färgsättningar varav vår, gråa enhet med blåtonade diamantskurna kanter ger ett mycket exklusivt intryck.
Bra hårdvara under ytan
På insidan hittar vi en tionde generationens Intel Core i7 10710U-processor. Detta är en av de klart mest intressanta modellerna för bärbara datorer då vi här får en sexkärning HT-processor som körs i ett frekvensspann på mellan 1,1 och hela 4,7 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Det ger oss gott om kraft för både program som premierar höga singeltrådskörningar eller som drar nytta alla tolv trådar.
Till detta får vi 16 gigabyte DDR3-2133-minne. Varför MSI inte valt att använda DDR4-minnen, som övriga modeller i serien, förstår vi inte då detta hade gett oss möjlighet till både högre minnesfrekvenser men även en möjlighet till dubblerad minnesmängd.
På lagringssidan kommer enheten bestyckad med en NVMe-baserad SSD på en terabyte. Skulle inte detta vara tillräckligt finns även en snabb mSD-plats och inte minst dubbla Thunderbolt 3-portar vilka kan användas till både extern lagring och seriekoppling av externa bildskärmar. Ett Nvidia GTX1650 MaxQ-kort tar hand om grafiken. Det är försett med fyra gigabyte dedikerat GDDR5-minne. Till detta har MSI utrustat datorn med senaste generationens Wi-Fi samt Bluetooth 5.1.Dessutom får vi dubbla USB 2-portar. Allt detta drivs av ett batteri på 52 amperetimmar vilket räcker i dryga nio timmar med moderat belastning. Skulle vi behöva extra kräm stödjer enheten både PD-laddning (USB Power Delivery) och snabbladdning där 15 minuters laddning ger oss dryga 90 minuters användning.
Vi kommer så till skärmen som är en 4K IPS-baserad så kallad True Pixel-skärm som uppfyller kraven för 100 procent täckning av AdobeRGB färgrymd och som är individuellt fabrikskalibrerad med ett Delta-E < 2, samt certifierad enligt Calman för levande och naturtrogna färger. Perfekt för alla former av underhållning men framför allt till arbete i Adobes programserie, eller andra bild- och filmfokuserade program. Tyvärr är det inte någon pekskärm vilket är lite synd då det är trevligt att kunna arbeta med penna direkt när bilder och filmer ska redigeras.
I skärmens överkant finns en fullt godkänt IR HD-kamera som klarar upp till 30 bilder per sekund vid 720p-upplösning vilket räcker gott och väl till alla former av digitala möten.
Tangentbord med hög precision
När vi öppnar datorn kommer den nedre delen att lyfta tangentbordsdelen cirka en centimeter genom att enhetens gångjärn vrids nedåt istället för mer plant som vi är vana vid. Denna lösning ska ge en bättre ergonomi men framför allt underlättar den kylningen av enheten som nu får ett större utrymme för luftpassage vilket i sin tur ger en tystare dator.
Ser vi till tangentbordet i sig så har MSI utnyttjat chassit på bästa sätt och vi får fullstora tangenter med en jämn och riktigt bra bakgrundsbelysning. Tangenterna har ett mycket behagligt nedslag och ger en skön känsla som ger perfekta förutsättningar för snabbt skrivande. I nederkanten hittar vi en heltäckande pekplatta som har bra precision och snabbt gensvar när vi jobbar med gester. I pekplattans övre vänstra hörn finns även en fingeravtrycksläsare för enkel inloggning. Av någon anledning är denna aningen känslig och vid minsta fukt på fingret vägrade den att låta oss logga in. Men som tur är stödjer även kameran Windows Hello.
En del vi är lite besvikna på är enhetens ljud. För trots att de flesta av oss använder hörlurar av något slag även när vi jobbar med en dator så fyller de integrerade lösningarna en viktig funktion. Men i detta fall är ljudet allt för platt och ger inte filmer eller musik en rättvis ljudbild.
Avslutningsvis måste vi kort nämna programmet Creator Center som är ett samlingsgränssnitt för att optimera datorns prestanda utifrån olika program eller användningsområden. Detta kan både vara baserat på färdiga mallar eller så kan vi skapa egna scenarion. Vinningen från att använda dessa varierar baserat på program men med lite egen handpåläggning går det helt klart att få ut lite extra kraft ur systemet även om skillnaden inte blir jättestor.
För:
Mycket trevlig skärm, snabb kortläsare, dubbla Thunderbolt 3-portar, smidig programoptimering, snygg design.
Emot:
Enheten använder inte DDR4-minne, det integrerade ljudet kunde vara bättre, lite känslig fingeravtryckssensor.
SpecifikationerTillverkare: MSI, www.msi.com
- Cirkapris: 18 495 kr inkl. moms, 14 796 kr exkl. moms
- Processor: Intel i7-10710U
- Internminne: 16 GB DDR3@2133 MHz
- Lagring: 1 TB PCIe SSD
- Grafik: GTX1650 med 4 GB GDDR5
- Skärm: 14 tum, UHD
- Anslutningar: 2 st Thunderbolt 3 + 2 st USB 2 + 1 st mSD
- Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
- Mått: 319 x 215 x 15,9 mm
- Vikt: 1,29 kg
Betyg: 4 av 6
Läs även
-
Test: Bildbackup med Acronis True Image 2021
-
Synology DS1520+: Ny NAS för backup, bild- & filmlagring
-
Test: Bildbackup med Acronis True Image 2021
-
Test: Synology DS920+ – Fyradiskars NAS för arkiv & backup
-
TEST: Nio NAS-enheter för bildarkiv & backup
-
K&B:s Plus-medlemmar får artiklar från Datormagazin
-
TEST: Nio NAS-enheter för bildarkiv & backup
Text: Patrik Wahlqvist